ua en ru

Експерт: презентація дослідження в енергетиці АМКУ має інформаційний характер

Презентація дослідження в енергетиці АМКУ 24 грудня буде мати інформаційний характер без будь-яких висновків по окремим компаніям. Таку думку висловив РБК-Україна адвокат Олег Огійчук.

"Зараз складно сказати, який статус має майбутня презентація дослідження ринків електроенергії та енергетичного вугілля в Україні. Швидше за все, ця презентація буде мати інформаційний, ознайомчий і дискусійний характер", - сказав він.

За словами юриста, щоб визнати когось монополістом і покарати за зловживання АМКУ повинен провести велику процедурну роботу, що складається з декількох етапів.

"По-перше, необхідно всебічно вивчити ринок. Таке дослідження займає дуже багато часу і роботи. У Європі подібні дослідження проводяться роками, передбачають не тільки фактичний аналіз по частках ринку, але і поведінковий аналіз по кожному гравцеві", - сказав Огійчук.

Він нагадав, що АМКУ почав дослідження влітку. Глава АМКУ Юрій Терентьєв у липні анонсував, то дослідження буде комплексним і включати в себе аналіз ситуації на ринку електроенергії, газу та палива.

"Під паливом мабуть мається на увазі вугілля, ядерне паливо, можливо мазут, торф, пелети та інше. Відомо, що АМКУ розсилав певні запити учасникам ринку і отримало певний масив інформації. Встигла вона його обробити і зробити висновки - велике питання", - зазначив адвокат.

Наступним етапом у процесі дослідження ситуації на ринку, за його словами, повинні стати висновки, чи є у якихось гравців ринкова влада, ознаки домінуючого або монопольного положення.

"Після чого учасникам ринку повинна бути надана можливість і розумні терміни для того, щоб дати свої пояснення і докази того, що вони відчувають конкуренцію з боку інших гравців ринку. Тільки якщо такі аргументи АМКУ визнає необгрунтованими, він може визнати когось монополістом", - пояснив Огійчук.

У той же час адвокат підкреслив, що "монополізм сам по собі не є порушенням".

"Порушенням може бути тільки зловживання монопольним становищем. Щоб довести зловживали чи ні ті чи інші гравці своїм монопольним становищем, АМКУ необхідно провести більш глибокий поведінковий аналіз компанії, якій пред'являються претензії у монополізмі, а потім вже робити висновки з урахуванням позицій компаній. Були дотримані ці процедурні вимоги - невідомо, АМКУ про це поки що не повідомляв публічно", - продовжив адвокат.

"Процедурний момент, також як і змістовна частина у діях АМКУ зараз дуже важлива. Якщо дослідження АМКУ буде неякісним і суперечити реальної ситуації на ринку, то їм не можна буде скористатися для винесення рішень про монополізм того чи іншого гравця. Оскільки такі рішення можуть бути легко оскаржені в суді, і довіра до Антимонопольного органу буде підірвано. Тому дуже важливо, щоб державні уповноважені АМКУ розуміли свою відповідальність перед суспільством, у якого є великі очікування щодо реформи Антимонопольного відомства, його незаангажованості та об'єктивності", - вважає Огійчук.