ua en ru

Експерт порадив Ярославському зайнятися боргами, а не купівлею Промінвестбанку

Експерт порадив Ярославському зайнятися боргами, а не купівлею Промінвестбанку Фото: Промінвестбанк

Експерт прокоментував ситуацію з купівлею Промінвестбанку

Розглядати Олександра Ярославського як реального претендента на покупку Промінвестбанку навряд чи варто. Таку думку висловив експерт Микола Волгов, виконавчий директор АП "POLITCONSULTANT.org", повідомляє прес-служба Асоціації політичних консультантів України.

"Україна, вводячи санкції проти російського капіталу, швидше за все, розраховувала захистити свій банківський сектор від економічного впливу Росії. Тому сприяти продажу вельми одіозному, і векторно спрямованому на Росію олігарху навряд чи буде", - заявив експерт.

До того ж, впевнений він, важелі є. "Згідно із законом, НБУ перевіряє відповідність ділової репутації інвестора вимогам, встановленим нормативно-правовими актами регулятора, його фінансове становище і походження коштів", - заявив експерт.

При цьому, на думку Волгова, з діловою репутацією і фінансовим становищем інвестора Олександра Ярославського, "як раз і проблеми".

"Ще при режимі Януковича він був найбагатшим харків'янином. Розпродаючи свої активи - продав Д. Фірташу черкаський "Азот", а С. Курченко - ФК "Металіст" і модернізований повністю за державні гроші до Євро-2012 стадіон. А вже в 2014 році позбувся своєї частки в девелоперської компанії "XXI століття", - заявив він.

Експерт вважає, що "за Ярославським є серйозний негативний іміджевий шлейф". "Чого вартий скандал навколо рейдерського захоплення Кременчуцького НПЗ "Укртатнафта", а також повернення і подальший перепродаж пакетів акцій, контрольованих татарськими акціонерами (56%), компаніям, афільованим з групою "Приват" Коломойського і DCH Ярославського. Сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсацію у 2,4 млрд доларів, а також повернення втрачених акцій "Укртатнафти". Як запевняє сама компанія, їх грошима заволоділи шахрайським шляхом, з цим, звичайно, нехай суд розбирається, але як говориться - не буває диму без вогню", - заявив Волгов.

“Ще одна грандіозна тема - це кримінальні справи пов'язані з експериментами над Харківським тракторним заводом. Зокрема, на заводі була проведена підготовка до демонтажу для подальшого вивезення в Росію обладнання ливарних цехів. До переправлення за кордон була підготовлена і технічна та конструкторська документація на продукцію заводу. Вивезти завод не вдалося завдяки втручанню СБУ, на ХТЗ в період з березня по квітень 2016 року було проведено чотири обшуки, у результаті були арештовані рахунки та майно підприємства. До речі, за даними Міноборони, ХТЗ був монополістом в Україні з випуску торсіонів — елементів підвіски гусеничної техніки. Припинення їх виробництва становило б загрозу безпеки країни. Власник групи компаній DCH Олександр Ярославський придбав контрольний пакет акцій ХТЗ у структур, які контролює російський олігарх Олег Дерипаска, до речі він же є кумом Ярославського. Купівлю Ярославського ще тоді оцінили, як іміджеву "рокіровку" - ніби і завод продали в українські руки, але в той же час, російський олігарх Дерипаска зберіг над ним контроль", - заявив Волгов.

alt

Крім того, експерт зазначив, що повністю немає ясності з мільярдними боргами, судами з банком ВТБ через те, що структури Ярославського не платили більше року відсотки по кредиту, банкрутством мережі "Караван" і головне, "Лекс холдинг", "банкрутство якого, цілком можливо, завершиться тим, що майно Ярославського пустять з молотка".

"Враховуючи все це, розглядати Ярославського як реального претендента на покупку "Промінвесту" навряд чи варто, йому необхідно спочатку розібратися зі своїми боргами і темними сторонами біографії, - вважає експерт.

"Можна припустити, що Ярославського можуть використовувати як підсадну качку. Навіть при поверхневій оцінці складно уявити собі Олександра Ярославського на чолі "Промінвесту", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що депутат Верховної Ради, забудовник Максим Микитась і російський бізнесмен Павло Фукс подали до Національного банку документи на покупку Промінвестбанку.