ua en ru

Експерт пояснив, чому Ярославський не подав заявку на покупку Промінвестбанку

Експерт пояснив, чому Ярославський не подав заявку на покупку Промінвестбанку Фото: Олександр Ярославський

Експерт вважає, що Ярославський не подав заявку на покупку ПІБ через можливі негативні результати перевірки НБУ

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський не подав заявку на покупку Промінвестбанку (ПІБ) через можливі негативні результати перевірки його фінансів Національним банком України (НБУ). Таку думку на своїй сторінці в соцмережі Facebook висловив експерт, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Нещодавно заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що Ярославський не подав заявку на покупку Промінвестбанку, хоча до цього було багато галасу в ЗМІ, що він купує. Ярославським бажання купити Промінвестбанк супроводжувалося активним, в деякому роді, навіть показовим інформаційним галасом. Можливо, інформаційні вкидання були потрібні Ярославському для ведення переговорів, але, мабуть, безуспішно, судячи з того, що в результаті він так і не подав заявку", - написав він.

Експерт припустив, що у Ярославського при подачі заявки на покупку Промінвестбанку і відповідних перевірках з боку НБУ могли розкритися "неприємні факти".

"Можна припустити, що відмова Ярославського від придбання Промінвесту пов'язана з тим, що на якомусь етапі він зрозумів, що у регулятора однозначно виникнуть питання по всіх трьох параметрах, які перерахувала Рожкова. Перше - фінанси: немає ясності про фінансове становище Ярославського, в ЗМІ є інформація про мільярдні борги, суди з банком ВТБ через неоплачені більше року структурами Ярославського відсотки по кредиту, розмови про банкрутство мережі "Караван" та "Лекс холдингу", - пише Охріменко.

Крім того, він не виключив, що бізнесмен зараз може переживати "серйозну кризу".

"Друге - імідж. Багато читали про скандал і кримінальні справи навколо Харківського тракторного заводу, на якому була проведена підготовка до демонтажу для можливого подальшого вивезення в Росію обладнання ливарних цехів, рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ і мільярдні борги перед "Татнафтою", через які Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи мільярдну компенсацію, яка, ймовірно, ляже на плечі українських платників податків", - вважає політолог

"Третє - зв'язки. Це пропозиція, але яка неодноразово згадувалася в ЗМІ, що Ярославський купує банк для перепродажу, можливо, Коломойському", - додав експерт.

Експерт зазначає, що якщо до операції має відношення Коломойський, Ярославський може розуміти, що "відсутність відкритого походження фінансів, негативний імідж і зв'язок з Коломойським йому дуже заважають і подача заявки на придбання "Промінвестбанку", швидше за все, виявиться безрезультативною".

"При цьому перевірки НБУ можуть розкрити весь той негатив, який Ярославський не хотів би афішувати. Можливо, саме тому він не ризикує подавати заявку. Як говориться: не упевнений - не берись", - резюмував Охріменко.

alt

Нагадаємо, раніше заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю FinBalance повідомила, що Ярославський не подав заявку на покупку Промінвестбанку, незважаючи на раніше висловлене бажання його придбати.

Рожкова заявила, що у регулятора є зауваження до пакетів документів всіх заявників, а на уточнююче питання, чи стосується це Ярославського, вона відповіла: "Ярославський не подавав пакет документів на покупку Промінвестбанку".