ua en ru

Експерт: київська влада вперше в історії міста організувала відкритий конкурс на посаду головного архітектора

Київська влада відійшли від кулуарних призначень і вперше в історії міста організувала відкритий конкурс на посаду головного архітектора столиці.

Про це заявив заслужений будівельник України, член Української академії архітектури Анатоль Кармінський, передають ЗМІ.

"Раніше головного архітектора вибирав одна людина - мер вирішував, кому стати головним "дизайнером" міста Києва. І ніхто не міг вплинути на це вольове рішення міського голови. Зараз вперше проводиться відкритий конкурс на посаду головного архітектора. Вперше громадськість може брати участь у виборі тієї людини, яка далі буде формувати архітектурне обличчя міста", - сказав експерт.

За його словами, незважаючи на наявність одіозних учасників та інші помилки і недоліки в організації конкурсу, в цілому цей конкурс - єдиний правильний напрям в процесі призначення головного архітектора.

"Так, були помилки, недоліки. Перший млинець завжди комом. А деякі члени комісії віддають перевагу певним кандидатам. Зараз же проходить відкритий реальний конкурс - і хоча це довга процедура, але в підсумку найголовніше те, що кияни самі бачать, як проходить відбір і хто бере в ньому участь, а активісти, які увійшли до складу комісії, можуть безпосередньо проголосувати за гідного, на їхный погляд, кандидата", - зазначив Анатоль Кармінський.

У той же час, заслужений будівельник України звернув увагу на те, що затягування самого конкурсу є негативним моментом, адже в місто, в якому немає головного архітектора, інвестори не будуть вкладати гроші.

"Що стосується громадських активістів, тут необхідно відрізняти два напрямки. Перше - конструктивні вимоги, по суті. Друге - це торги, що деколи доходять до шантажу, для отримання тих чи інших бонусів. З зауваженнями по суті необхідно рахуватися і приймати - це обов'язкова умова розвитку. А щодо банального шантажу і зловживання суспільним становищем - такі речі не можна допускати", - сказав він.

"Члени комісії повинні розуміти свою відповідальність. Розтягування етапів проведення конкурсу, і таким чином відтермінування призначення головного архітектора, відкладає і прихід інвесторів у місто. Тому, вважаю, що комісія повинна прийняти рішення і запропонувати меру гідного кандидата, шляхом переговорів подолати будь-які труднощі", - підкреслив експерт.