ua en ru

Експерт: через імпорт електроенергії зупиняють блоки українських електростанцій

Через імпорт електроенергії зупиняють блоки українських електростанцій. В резерв виведено 3100 Мвт потужності українських ТЕС, забезпечених паливом, заявив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

За його словами, заради імпортних поставок диспетчер НЕК "Укренерго" дає команду вітчизняним ТЕС працювати нижче мінімального складу в порушення технологічних норм і вимог. Це ставить під загрозу роботу всю енергосистему і завдає величезної шкоди обладнанню електростанцій, заявив експерт.

Зокрема, за даними ЗМІ, вночі 5 листопада диспетчер НЕК "Укренерго" віддав команду Придніпровській ТЕС опустити блоки нижче мінімального складу.

За словами Валентина Землянського, електростанції зобов'язані виконувати команду диспетчерів. Випадки протиправних розпоряджень НЕК "Укренерго" повинні розслідуватися НКРЕКП, а також у судовому порядку.

Сьогодні в енергосистемі відсутній дефіцит потужності, а вугільні склади ДТЕК, куди входить Придніпровська ТЕС, перевищують норму накопичення складів, встановлену Міненерговугілля.

"Більше того НЕК "Укренерго" не дає команду на завантаження відновленої 19 жовтня лінії Харцизьк-Зоря, за якою в енергосистему України додатково може видаватися 600 Мвт потужності. Також через імпорт вже простоюють до 10 блоків українських електростанцій. Незважаючи на це, в листопаді за рішенням Міненерговугілля Україна відновила імпорт електроенергії з Росії і нарощує обсяги поставок. За чотири дні листопада імпортовано понад 53,6 млн квтг. Поставки з Росії носять виключно комерційний характер. При цьому НЕК "Укренерго" порушує принцип пріоритетного завантаження української генерації, навпаки штучно обмежуючи вироблення українських виробників", - зазначив експерт.

Як зазначає експерт, лобіювання імпорту електроенергії пов'язують з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Його ставлеником в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості є заступник міністра Олександр Светелік, в НЕК "Укренерго" заступник голови відомства Юрій Касіч. В інтерв'ю українським ЗМІ Костянтин Григоришин підтвердив, що рекомендував цих чиновників на посади.

Як повідомлялося в ЗМІ, за 9 місяців 2015 р. "Інтер РАО" наростив експорт електроенергії на 40% і збільшив рентабельність постачань. 58% цього приросту забезпечили постачання електроенергію в Україну. Зазначалося, що в серпні-вересні Україна імпортувала 583 млн квтг і заплатила Росії 531 млн грн. Електроенергія з Росії поставляється на умовах 100% оплати.