ua en ru

Експерт: держава втрачає сотні мільйонів, відмовляючись підтримувати промисловців

Існування українського гірничо-металургійного комплексу знаходиться під загрозою. Такої думки дотримується президент об'єднання підприємств "Металургпром" Олександр Каленков.

"Зараз гірничо-металургійний комплекс знаходиться на межі виживання. Фактично падіння економіки за останні два роки може здатися не таким великим, якщо ГМК почне сипатися, а це очікуваний сценарій", - заявляє експерт.


За словами Каленкова, важливим елементом підтримки галузі є прийняття у другому читанні і в цілому законопроекту про підвищення експортних квот на експорт металобрухту (законопроект про підвищення експортних квот з 10 до 35 Євро був прийнятий в першому читанні минулого тижня в парламенті).

За словами Каленкова, за останні два тижні Міністерством економічного розвитку і торгівлі було розподілено близько 400-500 тонн брухту.

"Якщо весь цей брухт піде за тим митом, який є зараз, бюджет втратить більше 100 мільйонів гривень", - заявив експерт і висловив сподівання, що законопроект про зростання мита на вивіз металобрухту з країни все-таки буде прийнятий, а також закликав владу до захисту українських інтересів.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, представники МЕРТ неодноразово говорили про те, що підтримують законопроект, що підвищує експортні квоти на брухт з 10 до 35 євро і скасовує квотування експорту.