ua en ru

Експерт: голова ДніпрОДА Резніченко створив інноваційну модель управління регіоном

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко зумів створити інноваційну модель управління регіоном.

Таку думку висловив експерт Всеукраїнської асоціації консультантів з управління Владислав Міхеєв, коментуючи результати та перспективи реформи управління в Україні.

"Зміна моделі управління - головний виклик українській державності. Будь-яка соціальна трансформація потребує ресурсу. Не тільки фінансового, а й інтелектуально-вольового, професійного. За рік свого губернаторства Валентин Резніченко зумів мобілізувати такий ресурс у Дніпропетровській області. Губернатор заявив про себе як досвідчений управлінець і жорсткий прагматик. Загальна нестабільність ситуації в країні, недосконалість правової бази, політичний популізм - все це об'єктивно звужує поле адміністративного маневру для регіонального лідера. В цих умовах Резніченко обрав єдино вірний шлях впровадження інноваційної культури управління регіоном, яка перезавантажила систему відносин "влада-суспільство", - зазначає експерт.

Владислав Міхеєв підкреслює, що сьогодні необхідно переосмислити роль обласних адміністрацій. За його словами, вони повинні стати провідниками інновацій, оскільки, тільки навчившись управляти змінами, можна подолати падіння економіки та інші негативні явища.

"Падіння від польоту відрізняється тим, що політ - процес керований. Без проактивної позиції керівництва регіонів, Україна не може розраховувати ні на стабільність, ні на розвиток. Приклад Дніпропетровської обладміністрації показує, як не пасивно слідувати за подіями, а управляти ними", - зазначив він.

Однієї функції вертикального управління зараз мало, вважає експерт. Він упевнений, що потрібна максимально гнучка і швидка система горизонтального "підлаштовування" під соціально-економічну реальність.

"Валентин Резніченко скоротив в структурах ОДА понад 600 штатних одиниць - бюрократичний баласт, який робив систему громіздкою і неефективною. Паралельно з цим створив принципово іншу модель управління. Доповнив професіоналізм нових менеджерів енергією громадянського активу. Середній вік команди губернатора - 37 років. Це якісно інше бачення, більш високі швидкість і якість прийняття рішень. Звична для ОДА функція "контролю і розподілу" доповнилася функцією інноваційного розвитку. Сьогодні багато волонтерів співпрацюють з обладміністрацією - займаються десятками проектів, допомагають долати корупційність і неефективність в різних сферах. 9 волонтерів - радники губернатора", - розповів експерт з управління.

Міхеєв вважає, що в Дніпропетровській області народжується новий тип адміністрації.

"Сучасна ОДА - це не просто адміністративна будівля, набір штатних одиниць і владних повноважень обласного начальства. Її головне завдання - створення інноваційного середовища, точки контакту держчиновника і активного громадянина. Саме в цій точці народжується енергія реформ, яка забезпечує швидкість, ефективність і результат", - підкреслив експерт.

Він додав, що про ефективність нової моделі управління свідчить лідерство області у таких проектах, як iGov і ProZorro. Центр допомоги учасникам АТО і реабілітаційний центр, коворкінг-центр, Wi-Fi зони на вулицях міст, система екологічного моніторингу - ці та інші проекти Дніпропетровська ОДА реалізує спільно з волонтерами, зазначив експерт.

На його думку, управлінський досвід, накопичений в Дніпропетровській ОДА за час губернаторства Резніченка, необхідно поширювати на всю країну.