ua en ru

У екс-керуючого торговельною мережею "Амстор" Вагоровського провели обшук

В квартирі міноритарного акціонера групи компаній "Амстор" та її екс-керуючого Володимира Вагоровського був проведений обшук в рамках низки кримінальних проваджень, які порушені за фактом захоплення магазинів торгової мережі озброєними людьми, незаконного привласнення активів компанії і грошових коштів за підробленими документами, співпраці з лідерами самопроголошеної ДНР. Цю інформацію підтвердили в прес-службі "Амстора".

Зокрема, квартира, у якій проводився обшук, за адресою м. Київ, вул. Грушевського 9А, також фігурує в одному з кримінальних проваджень. Як повідомляють ЗМІ, вона була придбана на кошти, які виводилися з рахунків торгової мережі "Амстор" через "підставні" компанії, які належать дружині Вагоровського Валерії Бондаренко.

Крім доказів протиправних дій, було знайдено нагородну зброю, документи на яку були підписані героєм низки публікацій у ЗМІ, в минулому головним міліціонером Донецької області Романом Романовим.

"Саме Романов буквально за руку заводив Павла Губарєва на останнє засідання тоді ще легітимної Донецької облради, пропонуючи призначити ... його губернатором. Нормальний хід головного міліціонера області, правда?", - написала журналістка Соня Кошкіна на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Раніше слідче управління ГУ УМВС в Запорізькій області провело обшуки за місцем проживання колишнього фінансового директора групи компаній "Амстор" Анни Чистової і колишнього регіонального менеджера Олени Сметани. Аналогічні обшуки були проведені в двох офісах компаній, пов'язаних з Вагоровським.

Група компаній "Амстор", створена в 2003 році, виступала оператором однойменної української торговельної мережі. У 2009 році власником групи компаній став Смарт-Холдинг, що сконцентрував понад 70% пайової участі в групі. На початок 2014 року торгова мережа об'єднувала 38 магазинів формату супер - гіпермаркет (більше 10 тис. співробітників) в шести регіонах Східної, Центральної та Південної України.

На даний момент 18 магазинів знаходяться в зоні АТО і не контролюються Смарт-Холдингом. Хоча Вагоровський офіційно заперечує зв'язок з магазинами "Амстор", які знаходяться в так званій ДНР, правоохоронці знайшли докази зворотного. Колишній менеджер "Амстора", наближений до Вагоровських, Роман Захаров безпосередньо здійснював реєстрацію в дозвільних інстанціях ДНР відомої компанії "Мультиторг" (м. Москва), на яку згодом були перереєстровані 18 магазинів мережі. Матеріали, які отримані в результаті обшуків квартир екс-менеджерів "Амстора", також говорять про те, що Вагоровський безпосередньо спілкувався з лідером невизнаної республіки Олександром Захарченком про організацію роботи магазинів в т. зв. ДНР.

Членами міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" направлено звернення до Генерального прокурора України з вимогою перевірити факти про можливе фінансування та підтримки терористів на сході України Володимиром Вагоровським.

В кінці 2014 року головний акціонер - Смарт-Холдинг - викрив міноритарія і керуючого групою компаній (ГК) "Амстор" Володимира Вагоровського у протиправних діях, виведенні грошових коштів з підприємств групи на сторонні компанії з метою особистого збагачення, намаганні привласнити бізнес. Володимир Вагоровський був усунений від керівництва, проведено повний аудит роботи мережі, з ініціативи Смарт-Холдингу на зборах учасників підприємств ДК "Амстор" було змінено склад керівників. На початку 2015 року магазини торгової мережі були захоплені озброєними людьми, які перебували там до 9 січня. За їх словами, вони діяли за вказівкою Володимира Вагоровського. В магазинах була знищена вся інфраструктура, фінансова та кадрова документація були вивезені в невідомому напрямку, зникла виручка. Незважаючи на це Смарт-Холдингу вдалося зберегти колективи і відновити роботу мережі, інвестувавши понад 150 млн грн. Зараз Смарт-Холдинг співпрацює з одним з лідерів українського рітейлу FOZZY GROUP в рамках відновлення роботи магазинів "Амстор".