ua en ru

Екс-власник ХКДХ Георгій Сажинов оголошений в розшук в РФ

Російському бізнесменові Георгію Сажинову, колишньому власнику Хорольського комбінату дитячого харчування (ХКДХ), пред'явлено звинувачення в шахрайстві в особливо великому розмірі. Засновника групи компаній "Нутрітек" оголосили у федеральний розшук, передає "Інтерфакс" з посиланням на джерело.

Наголошується, що Георгій Сажинов раніше обіймав посаду заступника міністра сільського господарства РФ.

Так, за даними видання, колишній чиновник, засновник групи компаній "Нутрітек", відомої конфліктом з банком ВТБ, став фігурантом кримінальної справи, а нещодавно був проінформований слідчим про дні пред'явлення йому обвинувачення.

"Після цього Сажинов підписав зобов'язання з'явитися в слідчі органи 16 жовтня, але зобов'язання було порушене, і слідство прийняло постанову про розшук і затримання обвинуваченого", - повідомило джерело в правоохоронних органах РФ "Інтерфаксу".

За його даними, слідство вважає, що шахрайські дії в компанії "Нутрінвестхолдінг" Сажинов здійснював у період з 2007 по 2008 рр. "В результаті діяльності екс-заступник голови Мінсільгоспу і його спільників - керівників "Нутрінвестхолдінга", компанії були викрадені десятки мільйонів рублів", - зазначило джерело.

Тільки по одному епізоду, додав він, по якому пред'явлено звинувачення, слідством встановлено факт розкрадання понад 90 млн рублів. "Розкрадання здійснювалося шляхом переказу грошей на рахунку афілійованих з фігурантами компаній, а потім кошти перераховувалися на їх особисті рахунки", - сказав співрозмовник агентства.

Створена Сажиновим в 1990 році компанія "Нутрітек" - один з найбільших виробників дитячого харчування в Росії - за його ж ініціативою увійшов до складу інвестиційного фонду "Маршал Капітал". Пізніше почалися довгі судові розгляди між банком "ВТБ" і засновником "Маршал Капіталу" Костянтином Малофєєвим.

"Після того, як спочатку у Високому суді Лондона, а пізніше і в російських слідчих органах була встановлена непричетність Малофєєва, до справи про розкрадання коштів "ВТБ", правоохоронні органи звернули увагу на другого фігуранта цієї справи - Сажинова", - розповіло джерело.

В 2007 році екс-чиновник ініціював створення компанії "Руссагропром". Ця компанія отримує у "ВТБ" кредит у майже чверть мільярда доларів, а сам Сажинов згодом має намір увійти до складу акціонерів "Руссагропрома". На момент створення "Руссагропром" очолюється колишнім колегою Сажинова за Мінсільгоспу - екс-заступник міністра сільського господарства Володимиром Алгининым.

В результаті, як вважають правоохоронні органи, шахрайських дій з фінансовою документацією "Нутрітека", вартість продаваних "Руссагропрому" заводів була завищена в декілька разів, і саме під завищену вартість "Руссагропром" отримав 225 млн доларів кредитних коштів від "ВТБ", зазначає видання.

При цьому, зазначив співрозмовник агентства, засновник "Нутрітека" визнав, що мав свої плани на "Руссагропром": зокрема, у своєму зверненні до Високого суду Лондона Сажинов відкрито заявив, що з моменту заснування "Руссагропрома" планував увійти в число його власників як мінімум нарівні з Алгиніним.

Нагадаємо, навколо Хорольського комбінату дитячого харчування протягом останніх років не вщухали скандали. Підприємство не могли поділити між собою кілька бізнесменів. Одним з них був Георгій Сажинов.