ua en ru

Екс-президент "Океану" вимагає від НАБУ розслідувати діяльність ряду співробітників ГПУ

Екс-президент "Океану" вимагає від НАБУ розслідувати діяльність ряду співробітників ГПУ Фото: НАБУ

Щодо ряду працівників ГПУ вимагають відкрити кримінальні провадження

Екс-президент "Миколаївського суднобудівного заводу "Океан" Володимир Михайлюк звернувся в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) з вимогою відкрити кримінальні провадження щодо працівників Генеральної прокуратури України (ГПУ) та слідчого судді, який приймав рішення про його арешт у справі про доведення до банкрутства суднобудівного заводу. Відповідну заяву передано в НАБУ 14 липня, повідомив в коментарі РБК-Україна адвокат Михайлюка Георгій Ярошевський.

За словами адвоката, в заяві його підзахисний вказав на ряд грубих порушень законодавства, допущених у ході досудового розслідування, "в результаті яких він був неправомірно взятий під варту, відчував морально-психологічний тиск з боку слідства". Також ряд слідчих дій він розцінює як тортури, в результаті яких було завдано непоправної шкоди його здоров'ю.

У своїй заяві Михайлюк вказав на факти перевищення повноважень слідчим ГПУ Сергієм Куцим і прокурором ГПУ Андрієм Марущаком, зокрема, на факт незаконного винесення слідчим повідомлення про присвоєння йому статусу підозрюваного і оголошення його в розшук, а також "інших фальсифікацій з метою його незаконного затримання".

"14 лютого слідчий прокуратури виніс повідомлення про підозру підзахисному, а вже на наступний день постановляє оголосити його в розшук. Згідно із законом, між цими процесуальними діями повинно пройти мінімум три дні", - пояснив адвокат.

Він повідомив, що згодом на підставі цих сфабрикованих постанов Печерський суд виніс неправомірне рішення про затримання екс-президента "Океану" і взяття його під варту.

Юрист також зазначив, що в ході слідства на його підзахисного чинився морально-психологічний тиск з метою отримання неправдивих показань. За його словами, "прокурори пропонували Михайлюку обмовити себе, підписати угоду про визнання вини в злочинах, яких він не скоював".

При цьому основною метою правоохоронців, за словами Михайлюка, була відміна процедури банкрутства "Океану" в інтересах нинішніх російських акціонерів підприємства, які не бажають втрачати підприємство, що довели до банкрутства.

Він також зазначив, що усі ці процесуальні порушення з боку слідства були зафіксовані Апеляційним судом Києва, який 3 липня скасував рішення першої інстанції, замінивши Михайлюку запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт.

Як повідомлялося, на початку червня т.р. Печерський районний суд Києва постановив до 11 липня 2017 року взяти під варту екс-президента ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" Володимира Михайлюка в рамках розслідування справи про доведення до банкрутства суднобудівного підприємства.

На думку голови ради директорів Асоціації захисту активів Олександра Ситуха, кримінальна справа в цілому і арешт Михайлюка можуть бути вигідні нинішнім російським власникам заводу – компанії Zonel Operation Ltd, пов'язаній з колишнім членом ради директорів "Газпрому" Ігорем Юсуфовим. ЗМІ писали, що таким чином нинішні власники можуть намагатись зберегти свої позиції і не допустити фінансового оздоровлення підприємства та приходу нового інвестора. Крім того, зазначалась, що враховуючи обставини цього процесу, негатив поширюється на інвестиційну привабливість всієї української економіки.

У вересні 2016 року Печерський районний суд Києва (суддя Олег Білоцерковець, - ред.) за клопотанням ГПУ заарештував майно заводу "Океан", який на той момент проходив процедуру ліквідації для фінансового оздоровлення. Повідомлялося, що після цього зусиллями СБУ та генеральної прокуратури завод був переданий під контроль представнику компанії Zonel Operations Ltd Леоніду Шумилу, директору ТОВ "Океан-Судноремонт". За даними ЗМІ, він фігурує в низці кримінальних справ в якості обвинуваченого у привласненні коштів, шахрайстві