ua en ru

Екс-прем'єр Тимошенко може бути звільнена через помилування, - Луценко

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко може бути звільнена через помилування. Про це заявив колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на зустрічі з представниками наглядової місії Європарламенту Петом Коксом і Олександром Кваснєвським, повідомляє радіо "Свобода".

"Не можу відповідати за пана Кваснєвського, але ми обговорювали з ним 100% аналогію в справах Луценка і Тимошенко, а аналогія дійсно 100%", - сказав Луценко.

При цьому екс-міністр зазначив, що, за його інформацією, комісія з помилування готує відповідь про те, що ситуації Луценко і Тимошенко різні і у екс-прем'єра не завершено розслідування інших справ.

Луценко зазначив, що в положенні про помилування не передбачається не надання помилування бо, що є інші кримінальні справи.

"Газова справа Тимошенко завершено в національних судах, у неї є проблеми зі здоров'ям, і Тимошенко може бути помилувана точно так само, як це було зроблено стосовно Луценка", - заявив він.

Тобто, як пояснив екс-міністр, наявність інших справ, згідно з положенням про помилування, не є перешкодою для звільнення.

Луценко також зазначив, що в положенні про помилування є згадка про те, що це можливо після відбуття половини строку покарання, чого в ситуації з Тимошенко ще немає, однак, за його словами, і це не обов'язково.

"Чинне положення про помилування, введено указом президента, ніяк не може сьогодні свідчити про неможливість застосування того ж рішення по Тимошенко, що і по Луценку", - підсумував екс-міністр.

Він акцентував увагу на тому, що Конституція не обмежує права глави держави з приводу помилування кого-небудь. При цьому Луценко розповів, що місія Кокса-Кваснєвського в Україні триває, завдання мінімум - це звільнення Тимошенко, максимальна - підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Нагадаємо, що Луценко у цьому місяці звільнили з ув'язнення - після указу президента про його помилування.

Читайте також: Тимошенко може бути помилувана, незважаючи на відкриті кримінальні виробництва, - юрист (відео)