ua en ru

Екс-нардепи Калетник і Олійник оголошені в розшук, - ГПУ

Екс-нардепи Калетник і Олійник оголошені в розшук, - ГПУ
Колишні народні депутати України Ігор Калетнік та Володимир Олійник оголошені в розшук.

Колишні народні депутати України Ігор Калетнік (на фото ліворуч) та Володимир Олійник (праворуч) оголошені в розшук. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

"Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України складено повідомлення про підозру колишнім народним депутатам України В. Калетніку і Ст. Олійнику, 16 січня 2014 року, заздалегідь підготувавши протоколи засідання лічильної комісії і, зазначивши в них результати ще не проведеного голосування, організували завідомо незаконний процес голосування у Верховній Раді України за дев'ять законів, які суттєво обмежували конституційні права і свободи громадян та в подальшому отримали назву "диктаторських", - сказано в повідомленні.

В ГПУ нагадали, що раніше вже здійснювалися спроби залучення вказаних осіб до кримінальної відповідальності, однак відповідної згоди на це Верховна Рада не дала. 1 грудня цього року їм винесено повідомлення про підозру, що стало можливим лише після прийняття народними депутатами України VIІ скликання своїх повноважень.

Як зазначається, після обрання нового складу Верховної Ради і припинення депутатських повноважень Олійника і Калєтніка слідчі змогли самостійно скласти відповідні повідомлення про підозру.

"Однак у зв'язку з перебуванням підозрюваних за межами України, слідчим вони оголошені в розшук, а Печерським районним судом р. Києва за результатами розгляду клопотань Генеральної прокуратури України надано дозвіл на їх затримання", - повідомили в прес-службі.

Дії колишніх депутатів наслідком кваліфіковано як зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) та службове підроблення (ч. 2 ст. 366 КК України), за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном до шести років.

Нагадаємо, ГПУ також розслідує справу проти екс-віце-спікера Калетника за підозрою в отриманні хабара у розмірі 8 млн дол.