ua en ru

Екс-голова ВККС покривав суддів, які перешкоджали відновленню держконтролю над ВГМК та ІГЗК, - громадський діяч

Судді Окружного адміністративного суду Києва Віктор Данилишин, Євген Аблов і Шулежко Віктор та голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Ігор Самсін (пішов у відставку 10 жовтня), перешкоджали поверненню під державний контроль Вільногірського гірничо-металургійного (ВГМК) і Іршанського гірничо-збагачувального (ІГЗК) комбінатів.

"Створення перешкод у повернення під контроль держави ВГМК та ІГЗК здійснюється в інтересах (підприємців - ред.) Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна, які через підконтрольний їм "Кримський титан", протягом тривалого часу орендували ВГМК та ІГЗК, сплачуючи при цьому орендну плату, неадекватну ринкового рівня, і мають намір продовжити грабіжницьку оренду зазначених держпідприємств", - заявив віце-президент громадської організації "Контроль народного майна України" Євген Чередніков.

"23 січня 2012 р. Віктор Данилишин і Шулежко Віктор указом Президента отримали своє перше призначення. Вони були призначені на посади суддів Житомирського окружного адміністративного суду. Однак, Данилишин і Шулежко навіть не встигнувши прийняти присягу судді, 13 лютого 2012 р. без жодних на те правових підстав були переведені на посади суддів Окружного адміністративного суду Києва. Цей безпідставний переклад ще не прийняли присягу суддів було здійснено на підставі рішення ВККС, голова якої (з 30 березня 2006 р. по вересень 2009 р. і з 16 вересня 2010 р. по 10 жовтня 2014 р.) Ігор Самсін, який з 8 квітня по 10 жовтня поточного року обіймав свою посаду всупереч прийнятому Закону про відновлення довіри до судової влади". Причому Самсіна не вдалося відсторонити від посади в силу рішення, винесеного саме суддею Шулежко", - повідомив Чередніков.

Як повідомляє активіст громадської організації "27 червня 2014 р., розглянувши позов рядового співробітника допоміжної служби ВККС, суддя Шулежко виніс постанову, якою зобов'язав Самсіна (до того часу відстороненого від посади голови ВККС) продовжити виконання своїх обов'язків. При цьому суддя Шулежко послався на дискретність повноважень членів ВККС". На думку Череднякова, це свідчить про те, що "зазначена постанова винесена не на підставі правових актів або норм прямої дії, а на підставі вільної їх трактування, здійсненої суддею Шулежко".

"Очевидно, суддя Окружного адміністративного суду Києва Шулежко таким чином надав відповідну послугу тодішньому главі ВККС Самсіну за безпідставну переведення судді Шулежко нині на займану ним посаду", - вважає громадський діяч.

При цьому Чередніков нагадав, що згадані судді Окружного адмінсуду Києва Данилишин і Шулежко, а також суддя цього суду Аблов, в серпні-вересні поточного року виносили завідомо неправосудні ухвали в інтересах Фірташа і Льовочкіна, якими перешкоджали встановленню державного контролю над підприємствами ВГМК та ІГЗК.

Як повідомляється, 19 серпня суддя Данилишин виніс ухвалу, якою заборонив проводити інвентаризацію майна ВГМК. Пізніше 22 серпня суддя Аблов виніс ухвалу про заборону проведення інвентаризації майна ІГЗК. Далі, 4 вересня, судді Аблов і Данилишин заборонили державі здійснювати будь-які дії, спрямовані на повернення майна державних підприємств ІГЗК і ВГМК до проведення інвентаризації майна комбінатів. Також 18 вересня суддя Шулежко виніс ухвалу про заборону державі здійснювати управління ВГМК та ІГЗК.

Громадська організація "Контроль народного майна України" звернулася з відкритим листом до низки держорганів, серед яких і ВККС, в якому зажадала забезпечити проведення люстрації суддів Данилишина і Аблова. Готується аналогічне звернення і щодо судді Шулежко.

"Однак, аналіз виявлених взаємозв'язків в корупційній спайці, центром якої є тепер вже колишній голова ВККС Самсін, змушує зробити висновок ВККС не була зацікавлена в залученні до відповідальності підлягають негайній люстрації суддів Окружного адмінсуду Києва Данилишина, Аблова, Шулежко. Очевидно, що ВККС, у період, коли її очолював Самсін, не була зацікавлена в скасуванні неправосудних рішень, винесених суддями Окружного адмінсуду Києва Данилишиним, Абловим, Шулежко щодо ВГМК та ІГЗК", - вважає Чередніков.

На його думку, необхідною умовою для повного і всеосяжного урахування інтересів держави на ВГМК та ІГЗК є, в числі іншого, притягнення до відповідальності колишнього голови ВККС Самсіна, повна ротація членів ВККС. А також люстрація та притягнення до відповідальності цих суддів з негайною відміною винесених ними завідомо неправосудних ухвал щодо ВГМК та ІГЗК.