ua en ru

Екс-глава НБУ Соркін і колишній голова правління "Реал банк" Агафонов оголошені в розшук, - ГПУ

Екс-глава НБУ Соркін і колишній голова правління "Реал банк" Агафонов оголошені в розшук, - ГПУ Фото: екс-глава НБУ Ігор Соркін

Зазначені особи підозрюються в участі у схемі Курченка

Генеральна прокуратура України розслідує кримінальне провадження за фактами незаконного заволодіння посадовими особами Національного банку України, ПАТ "Реал Банк" коштами Національного банку України у вигляді стабілізаційного кредиту на загальну суму майже 800 млн грн. Про це повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

Як наголошується, 7 вересня 2015 р. винесено повідомлення про підозру колишньому голові Національного банку України Ігорю Соркіну у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.5 ст.191 (заволодіння шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем державними коштами в особливо великих розмірах) КК України.

Також 7 вересня 2015 р. стосовно колишнього голови правління ВАТ "Реал банк" Віктора Агафонова винесено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.5 ст.191 (заволодіння шляхом зловживання службовим особою своїм службовим становищем державними коштами в особливо великих розмірах), ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

"Зазначені особи підозрюються в участі протягом 2013-2014 років за попередньою змовою групою осіб у створеній Сергієм Курченком злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, участі у злочинах у складі організації, зокрема у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Соркін підозрюється у заволодінні за попередньою змовою зі службовими особами Національного банку України, АТ "Брокбізнесбанк" та ПАТ "Аграрний фонд" коштами ВАТ "Аграрний фонд" на суму понад 2 млрд грн.

У зазначеному кримінальному провадженні підозрювані Агафонов і Соркін оголошені в розшук. На даний момент підготовлено та направлено до суду клопотання про обрання їм запобіжного заходу - тримання під вартою.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Федеральна прокуратура Швейцарії розслідує кримінальне провадження щодо українського бізнесмена Сергія Курченка за фактами відмивання грошей на рахунках компаній "VETEK Gas Trading & Supply SA" та "VETEK Trading SA".

Як повідомлялося, у травні ц.р. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) подовжив термін ліквідації ПАТ "Реал Банк" ще на 1 рік - до 20 травня 2016 р.