ua en ru

Екс-голова Держфінпослуг вважає за доцільне об'єднання зусиль Миндоходов і фінансових регуляторів

Колишній міністр економіки і екс-голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов вважає, що спільні дії Міністерства доходів і зборів, Нацкомфинуслуг і Нацкомісії з цінних паперів допоможуть упорядкувати ринок кредитних спілок і страхових компаній.

"Це дуже правильний меморандум, він підвищить ефективність роботи кожної з його сторін. Чи бачите, кожен регулятор працює в своєму напрямку, має повноваження з контролю і нагляду в обмеженою сфері. У свою чергу, обмін інформацією дасть більш повний спектр фінансового ринку для всіх цих установ, вони зможуть звертати увагу на сфери, на певному етапі яких у них закінчувалися повноваження", - вважає експерт.

Суслов переконаний, що в першу чергу зусилля зазначених органів повинні бути спрямовані на відстеження схем ухилення від податків страхових компаній.

"Що стосується страхових компаній, то тут крайня необхідність спільної роботи регуляторів, так як з-за лазівок у нашому податковому законодавстві для страховиків Україна перетворилася в такий собі офшор. Страховий сектор, страхові компанії можуть використовуватися для відходу від податків, оскільки відомо, що вони від податку на прибуток звільнені, а платять тільки податок з премій. А він невеликий і від податку на прибуток не залежить. У підсумку В нас ця лазівка активно використовується, в тому числі, і в промисловому секторі. Витрати на страхування по законодавства відносяться природно на собівартість продукції промислових підприємств. В результаті страхові компанії у зв'язці з промисловими підприємствами створюють поширену систему відходу від податків. Тому є необхідність відстежувати всі ці схеми і з боку Міністерства доходів і фінансових регуляторів", - говорить Суслов.

В той же час, за його словами, зазначений меморандум допоможе навести лад і в інших фінансових секторах, зокрема, в роботі кредитних спілок, які також не платять податок на прибуток.

Нагадаємо, що Міністерство доходів і зборів, Нацкомфинуслуг і Нацкомісія з цінних паперів підписали меморандуми про інформаційне співробітництво.

Держоргани відзначають, що це дозволить зробити ринок фінансових послуг прозорим і контрольованим, і, отже, - цивілізованим і більш привабливим для інвесторів. Фінансові регулятори будуть отримувати інформацію з баз даних Миндоходов для виявлення фіктивних емітентів, які лише імітують господарську діяльність. Міністерство, у свою чергу, буде мати доступ до матеріалів ревізій та іншої звітної документації вказаних інстанцій.