ua en ru

Екс-глава Держекоінспекції не вказав в деклараціях майно на 4,6 млн гривень

Екс-глава Держекоінспекції не вказав в деклараціях майно на 4,6 млн гривень Ілюстративне фото (facebook.com-NAZKgov)

Екс-чиновник не став вказувати в деклараціях частину майна

Національне агентство з запобіганню корупції (НАЗК) направить в Національне антикорупційне бюро висновки про повній перевірці декларацій за 2015 і 2016 роки екс-голови Державної екологічної інспекції Андрія Заїки. Про це повідомляє пресс-служба НАЗК.

Зокрема, зазначається, що в декларації 2015 року, він не задекларував автомобілі дружини Mazda 5 і матері Nissan Qashqai і дохід від продажу свого прогулянкового катера.

Також Заїка не вказав власну земельну ділянку в Ялті, ділянку дружини у Київській області та 3 земельних ділянки матері в Київській та Чернігівській областях.

Крім того, у відомстві додають, що голова Держекоінспекції у декларації за 2016 рік не вказав автомобіль Peugeot 2008, придбаний його матір'ю в цьому ж році, а також дохід, отриманий нею і дружиною від продажу об'єктів нерухомого і рухомого майна: двох земельних ділянок, житлового будинку, квартири, бази відпочинку і двох автомобілів.

Повідомляється, що чиновник також не вказав в обох деклараціях фінансові зобов'язання перед банком за кредитним договором, які виконав тільки в 2017 році.

"Крім того, за результатами перевірки встановлено, що чиновник отримував від Нацбанку ліцензію на здійснення інвестицій за кордоном. Надаючи пояснення Національному агентству, Андрій Заїка підтвердив, що придбав корпоративні права за кордоном, проте компанії не повідомив ", - зазначили в НАПК.

В Нацагентстві відзначили, що в цілому у кожній декларації чиновника виявлено умовчання про объектох декларування на суму понад 4,6 млн гривень.

Як повідомлялося, 22 лютого 2017 року Андрія Заїки звільнили з посади голови Державної екологічної інспекції України.

Раніше уряд доручив провести службове розслідування щодо діяльності Заїки в посаді, і чиновника тимчасово усунули від виконання обов'язків.

Крім того, була створена комісія Мінприроди з перевірки діяльності Держекоінспекції про стан реалізації політики у сфері державного нагляду (контролю) з червня 2015 року по січень 2017 року, і почалася перевірка.

Зазначена комісія встановила, що в діях Заїки були "ознаки дисциплінарних проступків".

Міністру екології рекомендували направити в правоохоронні органи Акт про результати перевірки Держекоінспекції з усіма матеріалами для розгляду і реагування.