ua en ru

Екс-генерал армії Сирії заявив, що у Асада є ще сотні тонн хімічної зброї

Екс-генерал армії Сирії заявив, що у Асада є ще сотні тонн хімічної зброї Фото: Башар Асад

У Асада було як мінімум 2 тисячі тонн хімічної зброї

На озброєнні армії президента Сирії Башара Асада є ще сотні тонн хімічної зброї. Про це заявив колишній генерал сирійської армії Захер ас-Сакат, який втік з країни в 2013 році в інтерв'ю The Telegraph.

Сакат повідомляє, що в 2014 році, після того, як сотні людей загинули через використання газу зарин в околицях Дамаску, в рамках угоди між США і Росією, Сирія стверджувала, що передала весь свій хімічний арсенал в ОЗХЗ (Організація із заборони хімічної зброї).

"Вони (режим Асада) визнали наявність лише 1,3 тис. тонн, але ми знали, що в реальності у них було майже в два рази більше. У них було не менше 2 тисяч тонн хімічної зброї", - заявив Сакат.

Зокрема, за даними Саката, нерозкриті запаси забороненої зброї складаються з декількох сотень тонн зарину, хімічних речовин - прекурсорів, а також авіаційних бомб, які можуть нести хімічні заряди і хімічні боєголовки для ракет "Скад".

Крім того, він повідомив, що протягом декількох тижнів до прибуття інспекторів ОЗХЗ запаси хімічної зброї переміщалися в інші місця. Тонни хімікатів були вивезені в укріплені пункти поблизу Хомса і в прибережного міста Джабль в Тартусі, де розташована військово-морська база і пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ Росії в Сирії.

Нагадаємо, Башар Асад заперечує звинувачення в застосуванні хімічної зброї урядовими військами.