ua en ru

Екс-член НКРЕКП: Григоришин намагався протягнути корупційні рішення на 7 млрд грн

Всього за останній рік російський олігарх Костянтин Григоришин намагався провести в своїх інтересах масштабні корупційні рішення на суму близько 7 млрд грн. Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній член Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Андрій Герус (працював у НКРЕКП з 28 серпня 2014 по 27 червня 2015 року).

Також Герус опублікував копії документів, які, за його словами, підтверджують, що Григоришин намагався створити "нове "Росукренерго" на ринку електроенергії".

"19 грудня 2014 року був підписаний контракт на імпорт електроенергії через кіпрську прокладку "Перлісіо". Там можна побачити підпис Юрія Касіча, колишнього в. о. директора НЕК "Укренерго", який був призначений "за рекомендацією" Григоришина. "Перлісіо" знаходиться за однією адресою з іншими офшорками Григоришина. І нарешті він сам підтвердив, що був учасником переговорів по імпорту. У підсумку "Перлісіо" повинна була постачати в Україну 11,088 млрд кВт-год е / е. Ціна покупки в Росії близько 0,68 грн, ціна продажу в Україні у 0,86 грн. Тобто на російських рахунках кіпрської прокладки "Перлісіо" хотіли осадити маржу майже в 2 млрд грн. Копії відповідних вже підписаних документів ви можете побачити. По суті, була створена "Росукренерго" на ринку електроенергії. Напевно, так пан Григоришин бачить побудову сильної економіки України", - заявив він.

Крім цього, Андрій Герус перераховує спроби Григоришина провести в своїх інтересах масштабні рішення, які мали ознаки корупційних.

"1. Трансформатори Полтаваобленерго - 60 млн грн (відмовлено). 2. Імпорт електроенергії з "Перлісіо" - 2 млрд грн (відмовлено). 3. Трансформатори "Укренерго" - 2,5 млрд грн (сума зменшена, оголошений тендер). 4. Контракт з ЗТР-сервіс на сервісне обслуговування трансформаторів "Укренерго" - 0,5 млрд грн (відкликали у зв'язку з резонансом). 5. Трансформатори "Енергоатом" - 2 млрд грн (відкликали у зв'язку з резонансом). Сумарно 7 млрд грн. Непогана вийшла економія. По кожному з цих пунктів є підтверджуючі документи. Є ще стимулююче тарифоутворення для обленерго, яке дасть їм додаткові 12 млрд грн на рік - це вимагає окремого розбору", - зазначив він.

На думку Геруса, така ситуація "змушувала Григоришина нервувати".

"На багато ключових посад були призначені люди, рекомендовані ним, але реалізувати "проекти" все одно не вдавалося. Тому в його інтерв'ю стільки істерики і критики. Наскільки щирими в інтерв'ю були слова про патріотизм - робіть висновки самі", - підкреслив він.