ua en ru

Екс-член наглядової ради "Стиролу": Після покупки Фірташем завод не модернізувався

Колишній член наглядової ради заводу "Стирол", директор донецької філії Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Макогон констатує, що причиною аварії на заводі могли стати старіння основних виробничих фондів і людський фактор.

"Багато наших підприємств відзначили великі ювілеї, тому ж "Стиролу" 80 років. Звичайно, того обладнання, яке було 80 років тому, знайти неможливо. Але можна сміливо стверджувати, що практично нічого за 20 останніх років не модернізовано, не поновлено. Це стосується і "Стиролу". У ситуації з аварією ми маємо справу з двома факторами: загальне старіння основних виробничих фондів і людський фактор", - констатує він.

У той же час екс-член наглядової ради "Стиролу" зауважив, що після купівлі заводу олігархом Дмитром Фірташем на підприємстві не було проведено модернізації виробничих фондів підприємства.

"А що зміна олігарха? Нічого не змінилося. Якби Фірташ сьогодні став господарем "Стиролу" , а завтра затвердив програму реконструкції модернізації заводу, тоді інша справа. Показово, що аварія трапилася якраз під час поточного ремонту застарілих фондів", - сказав він .

При цьому, за його словами, бізнесмен, купуючи завод, керувався бажанням монополізувати ринок підприємств з виробництва хімдобрив.

Нагадаємо, 6 серпня під час викиду 600 кг аміаку на Горлівському хімічному заводі Стирол загинули шестеро людей, десятки постраждали.

За словами голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, причини аварії на концерні "Стирол" можуть бути як людський фактор, так і порушення технологічного процесу.