ua en ru

Економія на екології змушує українців працювати на ліки, - лідер партії "Зелені" Олександр Прогнімак

Міністерство екології Україна має намір збільшити обсяг коштів, що надходять в екологічний фонд до рівня в 800-900 млн грн. У той же час, тільки частина коштів спрямовується на вирішення екологічних проблем, підкреслив лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак.

«Гроші спеціального екологічного фонду формуються за рахунок екологічного податку та штрафів підприємств, які завдають шкоди екології. Звичайно, перерахування коштів до бюджету зрозуміло - така практика пояснюється бажанням профінансувати різні програми. Але якщо навіть екологічні гроші підуть на соціальні виплати, то люди більше витратять на ліки, і ніхто нічого не виграє, ні держава, ні народ», - зазначив Прогнімак.

Він нагадав, що в 2011 р. підприємства та організації України витратили на заходи з охорони природного середовища близько 18,5 млрд грн, що незрівнянно з екологічними збитками, які наноситься промисловістю і транспортом. «На сьогодні нагальним залишається вирішення таких екологічних проблем, як: запобігання забруднення та підвищення якості очищення питної води, заміна неякісних труб, по яких вона доставляється населенню, необхідність введення нових правил утилізації та переробки відходів, вирішення проблеми сміття, і т. п. Зрозуміло , якщо кошти екологічного фонду або гроші, одержувані від продажу квот на викиди парникових газів, будуть витрачатися не за призначенням, вирішити ці проблеми не вдасться», - резюмував лідер партії «Зелені».