ua en ru

Економіки Китаю, Індії і Бразилії протягом наступного десятиліття чекає різке уповільнення зростання, - Conference Board

Високі темпи зростання економік Китаю, Індії і Бразилії скоро минуть, і за цим настане період різкого уповільнення протягом наступного десятиліття. Такий прогноз оприлюднила неурядова організація Conference Board, передає "Росія-24".

Прогнози по Європі ще гірше, у Франції буде спостерігатися практично нульове зростання до 2025 р., а Великобританія буде намагатися підняти темпи зростання ВВП до 1%.

Conference Board вважає, що економічне диво країн БРІК знаходиться під питанням, і все, чого можна було досягти завдяки дешевій робочій силі та імпортним технологіям, вже досягнуто, повідомляє Telegraph.

Двозначні темпи зростання економіки Китаю скоро минуть. Темпи знизяться до 6,9% у наступному році, а в 2014-2018 р. складуть 5,5%, а потім знизяться до 3,7%. При цьому очікується сильне зниження інвестиційних доходів.

Темпи зростання економіки Індії знизяться до 4,8% до 2018 р., а потім впадуть до 3,9%. Надалі ВВП країни буде рости темпами в 3% з уповільненням до 2,7%.

"Китай, Індія і Бразилія і інші країни, що швидко розвиваються з інвестиційним зростанням мають структурне "обмеження швидкості" економіки і, швидше за все, це призведе до зниження темпів", - наголошується в доповіді Conference Board.

Уповільнення зростання економік, що розвиваються, є ключовою причиною для складної ситуації на Заході. В даний час світ стикається з одночасним спадом на всіх фронтах, а фіскальне і монетарне стимулювання дає лише невеликі можливості по збільшенню темпів зростання національних економік.

"Економіки, що розвиваються, все ще заліковують шрами від кризи 2008-2009 рр. Але, на відміну від 2010 і 2011 рр., розвиваючі ринки не змогли подолати слабкість в 2012 р. і не зроблять цього в 2013 р.", - говориться в доповіді.

У Conference Board вважають, що демографічна криза в Європі і низька продуктивність праці знизять темпи зростання до 1% в найближчий час, але може бути ще гірше, якщо грошово - кредитна політика буде посилюватися, а Японія залишиться в "структурній пастці дефляції". Ринок праці може втратити величезну кількість місць назавжди.

Німеччина буде активно обганяти Італію та Францію протягом наступних п'яти років, що означає посилення конфлікту за контролем над політичними важелями.

Економіст Conference Board Берт Колін сказав, що біди Франції пов'язані з низьким рівнем інвестицій, а також з затримкою реформ. Він вважає, що ситуація в Іспанії покращиться, і економіка країни в середньому буде рости на 1,8% протягом наступного десятиліття. Але подальше зростання навряд чи можливе, так як високе безробіття стримує економічний потенціал.

Темпи зростання в США очікуються на рівні 2,5-3% до 2018 р., а потім складуть близько 2%.

В основі нинішньої світової слабкості лежить відсутність попиту, але уповільнення технологічного циклу може бути ще більш серйозною загрозою в довгостроковій перспективі.

Читайте також: Економіки Китаю та Індії до 2025 р. в сумі перевищать ВВП країн "великої сімки", - ОЕСР