ua en ru

Економічних причин для девальвації гривні немає, - експерт

Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що в Україні немає економічних причин для девальвації гривні.

Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що в Україні немає економічних причин для девальвації гривні. Про це вона повідомила в ефірі телеканалу БТБ.

"Економічних причин у нас зараз немає для девальвації гривні. Тому що у нас платіжний баланс в хорошому стані, набагато краще, ніж він був у минулому році. Є позитивний баланс торгівлі товарами, тобто у нас експорт перевищує імпорт, це означає, що має бути приплив валюти більше, ніж відтік. Україна продовжує отримувати фінансування від зовнішніх кредиторів. Тому економічних причин я, принаймні, не бачу для того, щоб була різка девальвація", - підкреслила вона.

Експерт наголосила на великому впливі психологічного фактора. Вона зазначила: великий потік негативних новин про ситуацію на Сході, можливу гуманітарну катастрофу, новин про можливу інтервенцію з боку Росії призводять до того, що люди на тлі того, що відбувається відчувають себе незахищеними і намагаються себе якимось чином захистити, в тому числі і купівлею валюти.

"Тому основний фактор - це комбінація спекулятивних і панічних настроїв. Можливо, що причиною став підвищений попит: хтось хотів заробити, але оскільки у нас дуже неефективний ринок і населення ще не звикло до таких різких рухів курсу. Звичайно, такі рухи, які почалися тиждень тому на ринку, вони спровокували додатковий попит - вже більше панічний", - додала експерт.

При цьому вона підкреслила, що це все ж далеко не ті обсяги попиту, які були в січні-лютому 2014 р.