ua en ru

Економічна активність країн, що розвиваються, скоротилася до посткризового мінімуму

Економічна активність в країнах з економікою, що розвивається, впала в липні до мінімуму з квітня 2009 року, тобто за весь період після завершення світової фінансової кризи.

Економічна активність в країнах з економікою, що розвивається, впала в липні до мінімуму з квітня 2009 року, тобто за весь період після завершення світової фінансової кризи, пише MarketWatch.

Індекс менеджерів закупівель HSBC Emerging Markets, що враховує ситуацію в 16 найбільших країнах, що розвиваються, знизився в липні до 49,4 пункту з 50,6 пункту місяцем раніше. Значення індикатора нижче 50 пунктів свідчить про скорочення ділової активності.

Зокрема HSBC відзначив скорочення в країнах БРІК - Бразилії, Росії, Індії, Китаї.

Побоювання аналітиків і інвесторів відносно уповільненого зростання emerging markets посилилася в останні місяці, особливо в тому, що стосується провідних країн, що розвиваються, - Китаю і Індії.

Міжнародний валютний фонд недавно понизив прогноз зростання ВВП emerging markets в 2013 року з 5,3% од 5%.

Раніше свій прогноз випустила EY. Згідно з цим звітом, показники економічного зростання швидкорослих ринків в 2013 р. очікуються невисокими. У 2013 р. очікується зростання на рівні 4,6%, що зіставно з показником 2012 р. У країнах з ринковою економікою, що розвивається, зберігаються основні передумови високого економічного зростання. У 2015-2016 рр. зростання швидкорослих ринків наблизиться до 6 %, що значно вище, ніж у промислово розвинених країнах.

"За останній місяць змінилася спрямованість портфельних інвестицій з розвинених на швидкорослі ринки, що пов'язано з переоцінкою інвесторами ризиків у контексті можливостей для економічного зростання в країнах з розвиненою ринковою економікою. Висловлюється заклопотаність з приводу зниження прибутковості нових інвестицій і уповільнення темпів економічних реформ. В цей час також відбулося ослаблення курсів валют більшості швидкорослих ринків", - говорилося в звіті.