ua en ru

Еколог повідомив про успішне завершення проекту "Чисте повітря для Маріуполя"

У Маріуполі успішно завершено проект "Чисте повітря для Маріуполя". Про це повідомив голова громадської ради екологічної безпеки Маріуполя Олексій Капустін.

"Метою проекту було визначення найбільш "гарячих" екологічних точок на території міста, оцінка їх впливу на екологію з точки зору українського та німецького природоохоронного законодавства", - говорить громадський діяч.

За словами Капустіна, працюючи над проектом "Чисте повітря", вітчизняні екологи виявили, що у багатьох випадках українське законодавство в області охорони навколишнього середовища значно суворіше, ніж німецька.

"При одних і тих же концентраціях забруднюючих речовин, критеріальні оцінки різні. Ну, наприклад, якість води в річці Кальміус (Донецьк) за німецьким критеріям відповідає критерію "помірно забруднена", що означає, що в ній можна і купатися, і рибу ловити, а ось по нашим нормам вода "сильно забруднена", і рекреаційна активність заборонена", - розповів еколог.

Зазначається, що проект "Чисте повітря для Маріуполя" стартував у 2011 році за ініціативи генерального консульства Німеччини в Донецьку, холдингу "Метінвест" і екологічних служб Маріуполя.

Згідно зі звітом німецьких експертів під керівництвом професора М. Шмідта з Бранденбурзького технічного університету, реалізація проекту дозволила досягти суттєвого прогресу в природоохоронній роботі міста Маріуполя. Міжнародне експертне співтовариство відзначило успіхи в систематизації моніторингу стану навколишнього середовища в Маріуполі і рекомендувало розвивати його надалі.

За словами Капустіна, поліпшення стану навколишнього середовища в місті - результат уважного ставлення до екології з боку металургійних гігантів, що працюють в Маріуполі. "Тут є явний ривок у бік посилення природоохоронної діяльності. Комбінати стали більш відкритими. Постійно і регулярно організовуються робочі зустрічі з екологами-активістами, керівники комбінатів звітують перед мешканцями нашого міста про роботу підпорядкованих їм підприємств, про виконання екологічних планів і програм".

Серед найбільш глобальних заходів, спрямованих на поліпшення екології, еколог назвав виведення з експлуатації цеху агломерації на "Азовсталі", а також виведення з експлуатації і демонтаж коксових батарей №5, №6 та №7, що дозволило зменшити кількість викидів.

"Проведена протягом двох останніх років очищення шламонакопичувача, з переробкою на комбінаті "Ілліча" дозволила запобігти потраплянню забруднюючих речовин (шламів - Ред.) в Азовське море. Також на комбінаті ім. Ілліча виведені з експлуатації мартенівські печі №1 та №2. Для запобігання загибелі риб на комбінаті ім. Ілліча було виконано оснащення водозабору з річки Кальміус системою градієнтної рибозахисту. Система побудована і введена в експлуатацію, зараз проводяться іхтіологічні дослідження", - розповів Капустін.

Однак, за словами Капустіна, найбільш важливим проектом, присвяченим поліпшення екологічної обстановки є проект реконструкції аглофабрики на комбінаті ім. Ілліча, найбільшою аглофабрики в Європі.