ua en ru

Катерина Амосова виступила з доповіддю перед наглядовою радою НМУ ім. Богомольця

Катерина Амосова виступила з доповіддю перед спостережною радою Національного медичного університету (НМУ) ім. О. Богомольця. Про свою доповідь Амосова розповіла журналістам у відповідь на звинувачення в свою адресу приватного підприємця Олександра Хижняка.

"Я в Києві тільки що закінчила доповідь перед спостережною радою Національного медичного університету ім. О. Богомольця, де звітувала щодо стратегії змін в університеті, а також дала роз'яснення про причини і приводи комплексної перевірки нашого вишу, яка ведеться з 5 жовтня", - заявила вона.

Амосова зазначила, що її доповідь була прийнята, а на всі питання були дані вичерпні роз'яснення.

"З боку Наглядової ради, в якій представлені такі моральні авторитети нації, як Мирослав Попович, Любомир Пиріг, Юрій Щербак, Лілія Гриневич, Ганна Гопко та ін., є повне розуміння і підтримка", - підкреслила Амосова.

За її словами, явна брехня як аргумент використовується опонентами через безвихідь.

"Це істерика, так як їхній план рейдерського захоплення пішов шкереберть. Ми не стали ховатися, оскільки нам нічого приховувати. Об'єктивно, крім надуманих скарг зацікавлених осіб, не було жодних законних підстав для комплексної перевірки. Всі звинувачення базуються або на неправді, або на перекручуванні фактів", -сказала Амосова.

"Нахабна брехня, спроби підкупу, адміністративний тиск - все це ми вже проходили за попередньої адміністрації в часи Януковича. Впевнена, після цього випробування університет стане сильнішим, адже наш курс змін користується підтримкою в колективі та студентському співтоваристві", - додала вона.

5 жовтня в Національному медичному університеті ім. О. Богомольця наказом Міністерства охорони здоров'я була ініційована комплексна перевірка.

7 жовтня від виконання обов'язків ректора вишу було відсторонено на час перевірки (до 16 жовтня) Катерину Амосову, а виконуючим обов'язки ректора був призначений академік, віце-президент Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк (наказ міністра охорони здоров'я № 52-адм).

12 жовтня прес-служба Національної академії медичних наук розмістила офіційне повідомлення про те, що академік Цимбалюк призначений виконуючим обов'язки президента НАМН України, тому він прийняв рішення залишитися за основним місцем роботи, тобто у Національній академії медичних наук України.

"Сам академік здивований передчасно поширеній інформації про те, що саме він буде заміщати ректора на час комплексної перевірки НМУ", - цитує Цимбалюка прес-служба НАМНУ.

Відсторонена на час перевірки ректор Амосова вважає комплексну перевірку спробою рейдерського захоплення університету, організатором якого виступає перший заступник міністра охорони здоров'я Олександра Павленко.

Нагадаємо, 4 вересня Кабінет міністрів України виніс догану Олександрі Павленко за "неналежне виконання обов'язків, покладених на Міністерство охорони здоров'я".