ua en ru

ЄК в найближчі дні оголосить розмір штрафів за маніпуляції зі ставкою Euribor

Єврокомісія в найближчі дні оголосить розмір штрафів, які повинні будуть заплатити найбільші банки в Європі за маніпуляції зі ставкою Euribor. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Як очікується, розмір штрафів складе кілька мільярдів євро, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі з розслідуванням.

Раніше стало відомо, що JPMorgan, HSBC Holdings і Credit Agricole вийшли з переговорів з Єврокомісією щодо досудового вирішення ситуації. В результаті ці банки можуть зіткнутися з ще більш високими штрафами.

Швидше за все, штрафи за маніпуляції з EURIBOR будуть більше, ніж аналогічні стягнення за маніпуляції з LIBOR.
Влада ЄС, судячи з усього, завершили розслідування про порушення антимонопольного законодавства і змові при маніпуляції Euribor.

UBS і Barclays вирішили укласти угоду з регулятором, тим самим вони зможуть знизити потенційний розмір штрафів. З іншого боку, щодо JPMorgan, HSBC Holdings і Credit Agricole проводитиметься низка слухань. Подача офіційної скарги і слухання в ЄС можуть затягнутися на рік.

Крім цього, юристи відзначають, що вихід з переговорів і можливо більший обсяг стягнень варті того, щоб ризикнути, так як компанії самі знають, що і як вони порушували, а значить, при слуханнях доказів регулятора може бути недостатньо.

Всього розслідування можливих маніпуляцій на валютному ринку зачіпає 15 великих міжнародних банків, а також деякі з найбільш активно торгованих валют.

Основна увага розслідування зосереджено на ринку євро-долар, який є найбільш ліквідних у світі, і на його частку припадає майже чверть від денного обсягу торгів в 5,3 трлн дол. Крім цього, розглядаються операції з фунтом стерлінгів, австралійським доларом і скандинавськими валютами.

Зараз також розслідуються маніпуляції зі ставкою Libor. Вже зараз сукупний розмір грошових стягнень за маніпуляції зі ставкою Libor для п'яти компаній - Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, ICAP і Rabobank - перевищив 4 млрд дол. Найбільшу суму поки що довелося заплатити UBS - 1,5 млрд дол.

За інформацією Bloomberg, з 2008 р., коли вибухнула криза, витрати банків у зв'язку з судовими розглядами становлять близько 77 млрд дол.