ua en ru

ЄК може оштрафувати Samsung на 18,3 млрд дол. за порушення антимонопольного закону

Якщо Samsung не зможе розвіяти побоювання Єврокомісії з приводу порушення антимонопольного закону, то на компанію може бути накладено штраф у розмірі 10% виручки, одержаної в 2012 р. або 18,3 млрд дол. Про це повідомляє "Росія 24".

"Комісія підтверджує, що Samsung висунула ряд пропозицій, комісія розглянула їх і попросила Samsung про більш істотні заходи", - заявив прес-секретар ЄС Джонатан Тодд. Корейська компанія, на думку Єврокомісії, вимагає занадто великих ліцензійних виплат за використання патентів, що описують галузеві стандарти, наприклад, використання систем бездротової передачі даних.

Ту ж зброю використовують і проти Samsung. Наприкінці серпня вона звернулася в американську комісію з міжнародної торгівлі. Samsung Electronics звинувачує шведську Ericsson в завищенні цін на подальше продовження двостороннього ліцензійної угоди, перша версія якої вийшла в 2007 р.

У свою чергу шведська компанія вимагає те ж саме відомство винести рішення про заборону ввезення в США продуктів Samsung Galaxy S III, Galaxy Note і Galaxy Tab 7.7, а також ряду інших продуктів компанії, аж до деяких телевізорів.

Ericsson поскаржилася на Samsung ще в грудні минулого року, заявивши, що південнокорейський виробник незаконно використовує ряд патентів Ericsson в своїх продуктах. Також Ericsson подала два позови в техаський суд проти Samsung.

Технології, на які Ericsson заявляє свої права, стосуються, зокрема, бездротової передачі даних, обміну інформацією, а також стандартизованих протоколів, таких як GSM, GPRS, EDGE, W-CDMA, LTE і 802.11 Wi-Fi. В Ericsson говорять, що зазначені технології - це патентовані розробки компанії, тому Samsung повинна платити за право їх використання, тоді як в Samsung говорять, що зазначені патенти - це SEP або Standards-essential patents, тому вони повинні ліцензуватися на недискримінаційних умовах.

Samsung відмовилася від подачі судових позовів проти Apple у Європі, після того, як наприкінці минулого року комісія ухвалила, що занадто активне використання юридичних прийомів боротьби обмежує конкуренцію.

Apple і Samsung - два найбільших в світі виробника смартфонів за обсягами виробництва і продажів, ведуть судові процеси проти один одного у 10 країнах, намагаючись встановити контроль над цим прибутковим і швидкозростаючим ринком.