ua en ru

ЄК готує закон, що обмежує ризикову діяльність найбільших банків

Єврокомісія готує закон, який частково обмежить діяльність найбільших банків, пов'язану з певними ризиками, що призводять навіть дуже велику кредитну установу до можливості банкрутства.

Єврокомісія готує закон, який частково обмежить діяльність найбільших банків, пов'язану з певними ризиками, що призводять навіть дуже велику кредитну установу до можливості банкрутства. Про це йдеться в заяві Єврокомісії.

Проект розробляється в рамках роботи по стабілізації нормативної бази європейської банківської системи. Як зазначає агентство Reuters, план виявився менш амбітним, ніж передбачалося раніше, внаслідок лобістських зусиль банківської галузі. Так, законопроект не передбачає дроблення великих банків і обмежується вимогою виділяти високоризикові операції (такі як торгівля похідними інструментами або сек'юритизація) в дочірні юридичні особи в складі групи.

Головний пункт проекту революційного закону полягає в забороні на ведення банком торгівлі на власні кошти (за зразком американського "правила Волкера"), однак, наголошується, що ця практика до теперішнього часу і так досить спрощена.

Навіть якщо угоду по даному проекту буде досягнуто між країнами - членами Європарламенту, правила вступлять в силу в кращому випадку тільки до 2017 р. - майже через десять років після початку банківської кризи в Європі. Схвалення законопроекту країнами - членами ЄС, до речі, теж досить туманно, беручи до уваги, що подібного розвитку подій виступають Німеччина та Франція, повні рішучості захищати інтереси своїх флагманських кредиторів.

Тиск з боку Берліна та Парижа може призвести до того, що фінальний закон вийде малоефективним, які передбачають безліч винятків із правил, в результаті чого він не матиме особливого впливу на діяльність ряду банківських гігантів, підозрюваних у ризикованій торгівлі.

Особливий інтерес до питання фінансової неспроможності банків, які вважаються "занадто великими, щоб збанкрутувати", з'явився в 2008 р., коли про банкрутство заявив один з провідних на той момент у світі банківських конгломератів Lehman Brothers.