ua en ru

ЄІБ надасть кредит у 152 млн євро для розширення дніпропетровського метрополітену

Міністр фінансів Юрій Колобов сьогодні, 25 жовтня 2013 р., підписав кредитну угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 152 млн євро на завершення будівництва першої черги метрополітену в Дніпропетровську, від станції "Коммунаровская" до станції "Музейна".

Згідно з підписаною угодою, планується розширення метрополітену на 4 кілометри вздовж проспекту Карла Маркса, в тому числі, будівництво трьох нових станцій: Театральній, Центральній та Музейної. Реалізація Проекту забезпечить з'єднання існуючої лінії метрополітену з центром міста.

Угоду з ЄІБ є черговою частиною фінансування за проектом. Процентна довідка дорівнює приблизно 1%, пільговий період - 6 років, термін погашення - 25 років. Сплата комісії за зобов'язання та одноразової комісії за надання кредиту не передбачається. Кошти кредиту будуть надані на безповоротній основі комунальному підприємству "Дніпропетровський метрополітен", повернення основної суми боргу ЄІБ буде здійснюватися з 2019 року, витрати на обслуговування кредиту (платежі по сплаті процентної ставки) будуть компенсовані державі Дніпропетровською міською радою.

Раніше на будівництво метрополітену в Дніпропетровську також виділив кредитні кошти Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) у розмірі 152 млн. євро. Відповідну угоду з ЄБРР було підписано 27 липня 2012 р. і ратифікована Верховною Радою 5 июгня 2013 р.

Підписані угоди є яскравим прикладом зростаючого довіри з боку західних фінансових інститутів до України.