ua en ru

ЄІБ, ЄБРР і МФК готові надати 4 млрд євро для реалізації проекту Набукко, - глава консорціуму

У проекта Набукко не буде проблем з фінансуванням, а Азербайджан ухвалить рішення, кому продавати газ, в кінці цього року, повідомив глава консорціуму Набукко Райнхард Мічек, слова якого цитує Reuters.

"Я впевнений, що як тільки у нас з'являться контракти на постачання і транзит газу ... ми очікуємо, що при політичній підтримці фінансування буде отримано і не створить проблеми", - повідомив Мічек.

За його словами, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) готові надати 4 млрд євро при виконанні консорціумом певних умов, включаючи екологічну оцінку проекту, яка буде готова в майбутньому році.

Набукко і ще два європейські газопровідних проекту - Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатіческій газопровід (TAP) - у вересні надали Держнафтокомпанії Азербайджану (ДНКАР) комерційні пропозиції на покупку газу з другої фази гігантського родовища Шах-Деніз у Каспійському морі. Консорціум Набукко проведе переговори з представниками Шах-Деніза у Відні в четвер, повідомив Мічек.

"Початок прийому заявок (від споживачів) залежить від того, як просуватимуться переговори з постачальниками. Я очікую, що Шах-Деніз прийме рішення наприкінці року, і якщо це станеться ... ми зможемо почати прийом заявок наприкінці першого кварталу 2012 року ", - повідомив глава консорціуму.