ua en ru

Ефект від створення ЄЕП і приєднання до нього України може оцінюватися для в 1,1 трлн дол. на період 2011-2030 рр., - експерт

Підсумковий ефект від створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) і подальшого приєднання до нього України може оцінюватися для чотирьох країн за період 2011-2030 рр. в 1,1 трлн дол. (у цінах 2010 р.). При цьому до кінця прогнозного періоду інтеграція країн ЄЕП забезпечуватиме до 2,8% перевищення обсягу сумарного ВВП чотирьох країн над базовим варіантом. Таку думку в ході засідання круглого столу в Сімферополі, присвяченого економічним аспектам стратегічного вибору України в питаннях взаємодії з країнами ЄврАзЕс висловила експерт Інституту економіки і прогнозування НАН України Лідія Шинкарук, передає кореспондент РБК-Україна.

За її даними, поглиблення інтеграції усередині ЄЕП Росії, Казахстану і Білорусі за рахунок розвитку торгових зв'язків, кооперації виробництв і вирівнювання технологічного рівня розвитку приведе до того, що до кінця прогнозного періоду сукупний річний ВВП цих країн буде приблизно на 2,5% більше, ніж їх сукупний ВВП в умовах відсутності інтеграції.

Неучасть України в розвитку інтеграційних процесів на пострадянському просторі може призвести до консервації існуючої галузевої структури її економіки і, як наслідок, до потенційного уповільнення темпів економічного зростання через неможливість прискореного нарощування експортних обсягів на ринки ЄЕП і поставок продукції з високою часткою доданої вартості.

Зазначимо, Шинкарук також заявила, що вступ України до ЗВТ СНД не може істотно вплинути на економічний стан пострадянського простору.