ua en ru

Єдність ЄС у переговорах по Brexit в інтересах Британії, - Туск

Єдність ЄС у переговорах по Brexit в інтересах Британії, - Туск Фото: Дональд Туск розповів про саміт ЄС щодо Brexit

Решта країн ЄС хочуть з Лондоном "близьких і сильних майбутніх відносин"

Євросоюз зможе завершити переговори про вихід Британії, якщо він залишиться єдиним, тому єдність блоку в інтересах британців. Про це заявив в суботу, 29 квітня, голова самітів ЄС Дональд Туск, передає Reuters.

"Ми повинні залишатися єдиними як ЄС 27. Тільки тоді ми зможемо завершити переговори, а це означає, що наша єдність також в інтересах Британії", - сказав він.

Під час виступу перед журналістами перед самітом ЄС Туск також нагадав, що 27 країн, що залишилися в ЄС, хочуть з Лондоном "близьких і сильних майбутніх відносин".

"У цьому немає ніяких сумнівів, але перш, ніж обговорювати майбутнє, нам потрібно розібратися в нашому минулому. Ми зробимо це справедливо. Це єдиний можливий шлях просування вперед", - сказав він, кажучи про фінансові зобов'язання Британії перед бюджетом ЄС.

Крім цього, зазначив Туск, ЄС хоче твердих гарантій для всіх громадян та їх сімей у Британії та в ЄС, яких торкнеться Brexit - в цілому близько п'яти мільйонів чоловік.

"Це має бути пріоритетом номер один для ЄС і Британії. Комісія вже підготувала точний і докладний список прав громадян, які ми хочемо захистити", - сказав він.

Також він додав, що ця позиція отримала сильну підтримку з боку всіх інститутів ЄС і урядів 27.

Нагадаємо, у Брюсселі розпочався саміт ЄС щодо Brexit.