ua en ru

Єдиного проекту закону про реструктуризацію валютних кредитів немає, - заступник голови комітету Ради

Єдиного проекту закону про реструктуризацію валютних кредитів немає.

Єдиного проекту закону про реструктуризацію валютних кредитів немає. Про це на вечірньому засіданні Верховної Ради заявив заступник профільного комітету з питань банківської діяльності, депутат від фракції "Свобода" Олексій Кайда, передає кореспондент РБК-Україна.

"Близько місяця Верховну Раду пікетують представники громадськості. Вони стали заручниками величезних економічних пострясений в державі. Вони брали кредити в іноземній валюті ще за курсом 5,05 грн за 1 долар, а зараз курс вже 12 грн. Ми місяць працювали над проектом закону, який би влаштовував як тих, хто взяв такі кредити, банки і держава", - заявив Кайда.

За його словами, представники від асоціацій банків, позичальників і Нацбанку підготували кілька законопроектів.

"Єдиного проекту закону, який би повністю влаштовував усі сторони, немає", - підкреслив нардеп.

Нагадаємо, 1 липня Рада включила до порядку денного роботи 4 законопроекту за валютними кредитами.

Так, законопроект №4186а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо практичної реалізації норм закону України "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну" пропонує внести зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування сум анульованого (прощеного) боргу при переведенні кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну та визначення особливих правил формування об'єкта оподаткування податком на прибуток банківських установ.

Також пропонується встановити порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна у результаті добровільної реалізації заставного майна для виплати заборгованості, замінивши таким чином оподаткування платника податку - боржника при анулюванні безнадійної заборгованості.

Крім того, нардепи включили до порядку денного три проекти законів №4185а, №4185а-1 і №4185а-2 "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти у національну валюту України - гривню".

1 липня Раду пікетували близько 500 осіб з вимогою прийняття законопроекту №4895, який передбачає переведення валютних кредитів у національну валюту за курсом НБУ на момент підписання кредитного договору без будь-яких додаткових комісій та штрафних санкцій.

Пізніше пікетувальники навіть влаштували бійку, в яку потрапив нардеп, екс-керівник Адміністрації Президента України Сергій Пашинський.

За фактом бійки біля будівлі Верховної Ради 1 липня розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.296 - "Хуліганство". Санкція даної статті передбачає позбавлення волі на строк до чотирьох років.