ua en ru

Єдина ставка RAB-регулювання діє у всій Європі, - експерт

Єдина ставка RAB-регулювання діє у всій Європі, - експерт Джерело фото - РБК-Україна

За словами експерта, такий підхід дозволяє залучати інвестиції на передачу електроенергії

У всій Європі діє єдина ставка RAB-регулювання як на нову, так і на стару базу активів, і такий підхід дозволяє залучати інвестиції на передачу електроенергії. Таку думку висловив польський експерт, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze (Польща) Кшиштоф Рогульський, передають "Українські новини".

"Ніде в Європі немає різних ставок на старе і нове майно. Тому що і в стару, і в нову базу треба вкладати однакові гроші. Наприклад, вам потрібно поміняти трансформатор на одній з підстанцій. Хіба він буде коштувати дешевше, ніж, якби ви купували його для нової підстанції? Немає таких грошей", - зазначив експерт.

Крім того, на його думку, ставка 12,5%, запропонована НКРЕКП, є низькою, оскільки кредитні ставки в нашій країні вищі. Це знижує можливості для залучення коштів для інвестування в модернізацію енергокомпаній.

"Дохід на передачу електроенергії повинен бути вищим, ніж банківські депозити. Так у всій Європі. Наприклад, ви – власник распредкомпании, і у вас є 1000 гривень. У вас є вибір, куди їх вкласти. Або в високоризиковий бізнес, яким є обленерго, або покласти на депозит у банк. Щоб ви вибрали перший варіант, повинні бути створені відповідні умови. Тобто повинна бути хороша ставка прибутковості", - сказав експерт.

Також він навів приклад Польщі, де енергетика є привабливою сферою для довгострокових інвестицій.

"Дуже часто в енергетику роблять інвестиції, наприклад, пенсійні фонди. Там дуже жорстко визначається, на яких умовах. Вони не роблять внесок на рік або п'ять. Але у них дві умови: має бути краще, ніж банківські механізми і 100%-е повернення інвестицій. І якщо Україна хоче йти шляхом Європи, то вона має такі ж умови створювати", - резюмував експерт.

За словами старшого віце-президента міжнародної аналітичної компанії IHS Energy, екс-посла США в Україні Карлоса Паскуаля, українська галузь постачання електроенергії споживачам знаходиться в жалюгідному технічному стані, а для її модернізації потрібні суттєві інвестиції, які неможливо залучити без реформування сегмента.

Віце-президент IHS Energy представив дослідження, яке показало, як реформувався сектор розподілу електроенергії в Європі за впровадження стимулюючого тарифоутворення. Він підкреслив, що Україні варто звернути увагу на зарубіжний досвід, зокрема досвід Великобританії, яка ввела стимуляційне регулювання ринку електроенергії (RAB-регулювання) у 1994-1995 рр..

Як пише видання, раніше на користь введення RAB-регулювання висловлювався Паскауль. За його словами, 50% ліній розподільних електромереж і 20% трансформаторів в Україні необхідно замінити. Для цього потрібні великі інвестиції, які забезпечить RAB-регулювання.

"Після введення RAB-регулювання витрати всієї системи почали зменшуватися. Вони були досить низькими протягом всього 21 року після впровадження реформи. А інвестиції зростали. Можливість системи функціонувати без втрат також збільшилася (поліпшення на 20% відносно витрат). І це те, що хоче отримати у себе будь-яка країна світу", - підкреслив Паскуаль.