ua en ru

ЄБРР в 2012 р. інвестував в українську економіку 934 млн євро

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в 2012 р. інвестував в українську економіку 934 млн євро в рамках 35 проектів. Про це повідомляє прес-служба ЄБРР.

Найбільшим проектом ЄБРР в Україні в минулому році став кредит для "Дніпропетровського метрополітену" під державну гарантію на суму 152 млн євро. Кошти кредиту будуть використані для завершення будівництва існуючої лінії метро. Крім того, в 2012 р. ЄБРР почав реалізацію комплексної програми модернізації систем централізованого теплопостачання в Україні, в рамках якої були підписані проекти модернізації відповідних систем в Житомирі і Тернополі (по 10 млн євро). Ще одним муніципальним проектом став перший для ЄБРР великий проект у Криму - кредит на 10 млн євро на модернізацію систем водопостачання і каналізації в районі Великої Ялти.

У минулому році банк також продовжив кредитування в транспортному секторі. Кредит на суму 62,5 млн дол для "Укрзалізниці" буде використаний для закупівлі вантажних вагонів, кредит на суму до 41 млн євро для "Украероруху" буде використаний для модернізації систем управління повітряним рухом.

"Ці проекти свідчать про прогрес в реалізації необхідних реформ, які були узгоджені між відповідними українськими органами влади та Банком. ЄБРР також продовжує підтримувати розвиток приватних транспортних послуг в секторі залізничних (кредит 23 млн дол. для "Української нової перевізної компанії") і морських (кредит 10 млн дол. для "Югрефтрансфлота") перевезень", - говориться в повідомленні.
Крім того, майже 180 млн євро було виділено на проекти в сільському господарстві, яке традиційно є одним з пріоритетних секторів для ЄБРР в Україні.

Станом на 1 січня 2013 р. ЄБРР узяв зобов'язання щодо надання більш 8,2 млрд євро кредитів в рамках 318 проектів.

Читайте також: ЄБРР надасть кредит на 70 млн дол. української Coal Energy на розвиток технологій і енергоефективність.