ua en ru

ЄБРР розширить географію діяльності, включивши в неї країни Північної Африки

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) планує розширити географію своєї діяльності, включивши в неї країни "південного і східного Середземномор'я", тобто країни Африки і Азії, омивані Середземним морем. Рада директорів ЄБРР ухвалила таке рішення у відповідь на "історичні зміни" в країнах арабського світу, де взимку і весною цього року відбулися революції або демократичні перетворення. Про це говориться в прес-релізі ЄБРР, передає РБК.
Рекомендація ради директорів щодо розширення географічного обхвату банку тепер буде винесена на розгляд акціонерів ЄБРР, якими є 61 держава і дві міжнародні організації. Якщо їх схвалення буде отримано, ЄБРР готовий в перспективі спрямовувати до 2,5 млрд євро на рік на проекти в середземноморських країнах. При цьому основний акцент буде зроблений на підтримку приватного бізнесу в регіоні.
Рада директорів ЄБРР також рекомендувала включити в число учасників організації Туніс в якості і акціонера, і одержувача позикових засобів. Крім того, зацікавленість в приєднанні до ЄБРР офіційно виразила Йорданія, наголошується в повідомленні кредитної організації.
ЄБРР був заснований в 1991 р. для підтримки пострадянських країн і колишніх комуністичних економік Європи в переході на ринкові рейки. Сьогодні акціонерами банку є 61 держава, Євросоюз і Європейський інвестиційний банк. Свою діяльність ЄБРР веде в 29 країнах (Центральна і Східна Європа, включаючи Росію, Середня Азія, а також Туреччина).