ua en ru

ЄБРР стурбований рішенням НКРЕКП про зниження "зелених" тарифів

У Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) висловлюють занепокоєння зниженням з березня 2015 р. на 50-55% тарифів на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії. Про це повідомив старший менеджер департаменту енергоефективності представництва ЄБРР в Україні Сергій Масліченко.

Масліченко зазначив, що ЄБРР підготував письмове звернення на ім'я прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, в якому висловлюється глибока стурбованість у зв'язку з останніми подіями в секторі відновлюваної енергетики (ВДЕ) України.

"ВДЕ, як частину сталої енергетики, є пріоритетом ЄБРР у всіх країнах і тим більше в Україні, враховуючи її залежність від зовнішніх поставок енергоресурсів. У свою чергу, Україна продемонструвала свій інтерес у розвитку "зеленої" енергетики в багатьох документах, як стратегічних, так і політичних", - підкреслив він.

Масліченко також додав, що останні рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ставлять під питання не тільки майбутні інвестиції в цей сектор, а також можливість повернення коштів, уже вкладених у конкретні проекти.

З 2008 р. ЄБРР допомагає Україні розвивати відновлювальну енергетику, починаючи з програм надання технічної допомоги і закінчуючи допомогою при підготовці законодавства та регуляторних актів", - нагадав він.

За його словами, з 2010 року ЄБРР безпосередньо та через Фонд чистих технологій (CTF) займався фінансуванням в Україні дев'яти проектів у відновлюваній енергетиці. "У їх число увійшли три проекти в сонячній енергетиці, два - у вітроенергетиці, два - в біогазі, один - в біомасі, один - за малим ГЕС. Загальна вартість цих проектів складає близько 200 млн євро, з них кредити ЄБРР склали близько 75 млн євро, фінансування через CTF - ще близько 35 млн євро", - представник ЄБРР в Україні.

Масліченко додав, що зниження тарифів на 50-55% зробить проблематичним повернення вкладених коштів, якщо ситуація не зміниться і рішення не буде переглянуте. "Для всіх дев'яти компаній, які отримали кредит, прийняте рішення робить практично неможливим повернення кредитних ресурсів і ставить їх на межу дефолту", - підкреслив він.

"Враховуючи, що крім ЄБРР кошти виділялися CTF, а це 14 розвинених країн, дана ситуація може негативно вплинути на наміри міжнародних інвесторів вкладати гроші в цей напрямок", - додав він.

Масліченко наголосив на необхідності проведення спільних консультацій для вироблення учасниками процесу конструктивного рішення, яке влаштує ЄБРР, уряд, девелоперів та інвесторів.

"Ми сподіваємося, що рішення буде переглянуто, буде знайдений компроміс, щоб не лякати інвесторів і не відштовхувати інвестиції в цей сектор", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що рішенням регулятора 27 лютого 2015 р. знижені тарифи для сонячних електростанцій на 55%, для решти видів зеленої генерації - на 50%. Приймаючи дане рішення, комісія виходила з дії введеного урядом надзвичайного стану в енергетиці.

Учасники ринку заявили про намір оскаржити це рішення в суді, так як українське законодавство гарантує незмінність "зелених" тарифів на електроенергію до 2030 р.