ua en ru

ЄБРР готовий виділити Україні на чорнобильські проекти 120 млн євро, - Х.Райхенбах

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) готовий виділити на чорнобильські проекти 120 млн євро. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в українському представництві банку віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах, передає РБК.

За його словами, в цілому ЄБРР планує виділити 25% коштів, які зберуть інші донори. "Банк планує доповнити суму коштів, які зможуть зібрати донори. Наприклад, донори вийдуть на 480 млн євро, банк готовий дати 120 млн євро", - зазначив віце-президент. Він додав, що "банк готовий надати 120 млн євро в будь-якому випадку". "Якщо донори перевищать суму, і вдасться зібрати більше, банк готовий перевищити свої плани", - продовжив він. Х.Райхенбах додав, що остаточно розмір внеску банк схвалить на засіданні ради директорів у травні в Астані.

Він нагадав, що дефіцит коштів для реалізації проектів на ЧАЕС оцінюється в 740 млн євро. "Якщо через дуже складних фінансових умов у світі не вдасться вийти на цю суму, реалізація проектів продовжиться, і ми повернемося до питання збору додаткових коштів через деякий час", - пояснив він.

Голова державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша повідомив, що на конференції донорів 19 квітня 2011 р. в Києві Україна оголосить про своє внеску в обсязі 6,5% від загального фінансування.
Новий конфайнмент (нове захисне спорудження) на об'єкті "Укриття" повинен з'явитися в липні 2015 р. Для цього вже навесні 2012 р. на чорнобильському майданчику необхідно приступити до збору металоконструкцій.