ua en ru

Опитування: 2,4% українців хотіли б народитися в Росії

Більше двох третин українців у віці старше 16 років переконані, що якби у них була можливість обрати країну, у якій народитися, то вони (68,4% респондентів, - ред.) обрали б Україну. Про це свідчать результати дослідження, яке провело GfK Ukraine у грудні 2014 року.

При цьому Росію, яка посіла друге місце, обрали б лише 2,4% респондентів.

"Всього в різних країнах ЄС хотіли б народитися 6% опитаних (зокрема, 1,5% - у Німеччині, по 1% - в Італії чи Великій Британії). Ще 1,5% респондентів відповіли, що вони прагнули б народитися у США. 18,4% респондентів не змогли дати відповідь на це запитання", - зазначили у GfK Ukraine.

Жителі північного та західного регіонів частіше за інших називали Україну у якості країни, яку вони обрали для свого народження, якби у них була б така можливість (78% і 79% відповідно). Рідше України звучала у відповідях жителів сходу (48%), де одночасно зафіксована найбільша частка респондентів, які не змогли дати відповідь на це запитання (38%).

Найчастіше відповідь "Україна" звучала від людей у віці старше 60 років (78%). Одночасно представники старшого покоління частіше інших вікових груп називали Росію (5%), тоді як молодь у віці 16-19 років частіше за інших згадували Німеччину (5,5%), а респонденти у віці 20-29 років - США (4%).

Що стосується розподілу відповідей серед прихильників партій, які увійшли до Верховної Ради, то найбільші частки респондентів, які обрали Україну, зафіксовано серед тих, хто підтримує партію "Блок Петра Порошенка" (84%), об'єднання "Самопоміч" (77%), "Народний фронт" (76%) і Радикальна партія Олега Ляшка (76%).

Також часто Україну називали ті респонденти, які віддали б свій голос за Порошенка, якби вибори Президента України відбулися наступної неділі (82%).

Опитування проводилося GfK Ukraine протягом 5-12 грудня 2014 р. методом особистого інтерв'ю вдома у респондента. Респондентам задавали запитання "Якби у вас була можливість вибрати країну, в якій народитися, яку ви б обрали?" без підказки. У ході дослідження було опитано 1000 чоловік у віці від 16 років і старше у всіх областях України (включаючи Київ), крім Криму. У Донецькій і Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих Україною. Вибірка репрезентативна за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту. Статистичне відхилення не перевищує 3,1%.

Нагадаємо, наприкінці грудня російська недержавна організація "Левада-центр" оприлюднила результати опитування, згідно з яким чверть росіян (28%) в цілому добре ставляться до України.