ua en ru

Двадцять найбагатших людей Росії втратили 73,4 млрд дол. в 2014 р

Двадцять найбагатших людей Росії втратили в минулому році 73,4 млрд дол., передає РБК з посиланням на російське видання Forbes. Зміна в розмірі їх стану оцінювалося в період з 12 лютого по 16 грудня 2014 року.

Максимальні втрати поніс глава АФК "Система" Володимир Євтушенков, який три місяці провів під домашнім арештом в якості обвинуваченого по справі про легалізацію коштів при купівлі "Башнефть". Його статок зменшився на 8,1 млрд дол, до 0,9 млрд дол, і він втратив звання мільярдера, хоча і залишився на 20-му місці в списку найбагатших людей Росії.

На другому місці за втрат серед найбагатших росіян виявився голова сталеливарної групи НЛМК Володимир Лісін. Його статок скоротився, за версією Forbes, на 7,5 млрд дол., до 8,7 млрд дол., а сам він перемістився з 4-го на 9-е місце в списку російських багатіїв.

Глава "Новатек" Леонід Міхельсон посів третє місце за втрат з 6,5 млрд дол. Він перемістився з 5-го на 7-е місце зі статком у 9,1 млрд дол.

Бізнесмен Геннадій Тимченко зберіг 6-місце в рейтингу багатіїв 9,1 млрд дол. і став четвертим за втратами (6,2 млрд дол.).
Втрати Вексельберга Forbes оцінив в 3,4 млрд дол. (10-е місце), що дозволило йому піднятися на з 3-го на 2-е місце в рейтингу російських мільярдерів з 13,8 млрд дол.

На 15-е місце за втрат Forbes помістив Олега Дерипаску (-1,9 млрд дол.), тоді як Bloomberg порахував, що його статок збільшився на 855 млн дол. за рахунок зростання капіталізації його частки в "Русалі". За версією агентства, він коштує 7,5 млрд дол., а за даними журналу - 4,6 млрд дол. (піднявся з 20-го на 19-е місце в рейтингу російських багатіїв).

За версією Forbes єдиним з двадцятки найбагатших людей Росії, хто зберіг свій стан, виявився колишній власник "Уралкалія" Дмитро Риболовлєв. З 8,8 млрд дол. він піднявся на 8-е місце з 17-го.

Журнал зазначає, що зменшення стану найбагатших людей Росії в доларовому виразі пов'язано зі скороченням вартості рубля в іноземній валюті та зниженням капіталізації їх активів.

Нагадаємо, що за оцінками Bloomberg російські мільярдери в 2014 році втратили чверть свого стану на загальну суму 62 млрд дол.