ua en ru

Тільки два європейських члена НАТО виконали план по оборонному бюджету, - дослідження

Тільки два європейських члена НАТО виконали план по оборонному бюджету, - дослідження Фото: грецькі військові

Серед європейських членів НАТО Греція та Естонія виконали оборонний план за 2016 рік

Виконати зобов'язання щодо забезпечення оборонного бюджету на рівні не менше 2% ВВП в 2016 році змогли лише дві європейські країни-члени НАТО - Греція та Естонія. Про це повідомляється в доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), передає DW.

В доповіді зазначається, що крім Сполучених Штатів Америки, які витрачають на оборону більше, ніж всі інші держави НАТО, разом узяті, в 2016 році тільки Естонія і Греція досягли цільового показника.

Великобританія не дотягла до нього лише 0,02%. Роком раніше таких держав було чотири - окрім Греції та Естонії цільового показника досягли також Великобританія і Польща.

Експерти IISS також зазначили, що Китай продовжує збільшувати витрати на оборонну сферу і рухатися в напрямку того, щоб стати світовою наддержавою у військовому плані.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що в 2016 році Канада і європейські члени НАТО порівняно з попереднім роком збільшили оборонні витрати на 3,8%, або більше ніж на 10 млрд доларів США.