ua en ru

Дунайська комісія зупинила повноваження Росії в організації

Дунайська комісія зупинила повноваження Росії в організації Фото: Дунайська комісія зупинила повноваження Росії в організації (dyvys.info)

На позачерговому засіданні Дунайської комісії було прийнято рішення про зупинення повноважень Росії в організації та відсторонення представників країни від всіх подальших засідань.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства інфраструктури в Telegram-каналі.

"17 березня Дунайська комісія на позачерговій сесії прийняла постанову у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України з порушенням основних принципів Белградської Конвенції", - йдеться в повідомленні.

Так, комісією було засуджено порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також суверенних прав України. Крім того, Росія визнана винною в завданні збитків внаслідок зменшення вантажообігу в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки.

"Відповідне рішення Дунайської комісії є результатом спільної роботи фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України", - зазначають в міністерстві.

Рішення комісії передбачає зупинення повноважень будь-якого представника Росії в Дунайській комісії чи його заступників та відсторонення їх від роботи усіх засідань комісії і її органів.

Також громадяни Росії будуть звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії.

Вирішено, що обмеження діятимуть до моменту відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в рамках її законних кордонів.

Окремо комісією направлено звернення до Комітету з перегляду Белградської Конвенції для вирішення, чи може Росія, як непридунайська держава, бути й надалі стороною Конвенції. Питання присутності Росії в Дунайській комісії відкрите ще з 90-х років, адже рф є непридунайською державою і отримала право участі лише як наступниця Радянського союзу.

"У 2021 році головою Дунайської комісії вперше став представник України, а саме посол України в Угорщині Любов Непоп. За ініціативою Мінінфраструктури та рішенням Голови Дунайської комісії була скликана 12-та позачергова сесія, в рамках якої й були прийняті безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років", - наголосили в Мінінфраструктури.