ua en ru

ДТЕК має намір вивести видобуток газового вугілля на рівень 25 млн тонн щороку

ДТЕК має намір вивести видобуток газового вугілля на рівень 25 млн тонн щороку Фото: Максим Тимченко (Дзеркало тижня)

У ДТЕК допускають в довгостроковій перспективі відмову України від імпорту антрацитового вугілля

Компанія ДТЕК має намір вивести видобуток вугілля марки "Г" на рівень 25 млн тонн щорічно, що дозволить забезпечити потребу України в цьому виді палива. Про це повідомив в інтерв'ю виданню "Новое время" генеральний директор компанії Максим Тимченко.

"У нас достатньо запасів марки Г. Але це питання державної політики, питання ціноутворення, питання тих ринкових механізмів, які повинні не тільки декларативно, а насправді працювати і не допускати таких перекосів в цінах, які є. Вугільний бізнес дуже капіталомісткий. Він вимагає постійних інвестицій", – зазначив Тимченко.

В довгостроковій перспективі топ-менеджер також допускає відмову України від імпорту антрацитового вугілля, видобуток якого залишилася на підконтрольних територіях.

"Це безпосередньо пов'язано з ситуацією на Донбасі. Я вірю, що ситуація зміниться, Донбас буде повернутий і ми відновимо видобуток на антрацитових шахтах, щоб забезпечити вугільну незалежність України. Поки це не сталося, всі гравці ринку знижують залежність від антрациту, переводячи блоки ТЕС на марку Г", – сказав Тимченко.

У 2017 році, за прогнозами топ-менеджера, загальна потреба України в імпортному енергетичному вугіллі складе 7 млн тонн при загальному планованому споживанні на рівні 27 мільйонів тонн. Така тенденція, зазначив Тимченко, збережеться в наступні 2-3 роки.

"Через блокаду Донбасу був штучно створений дефіцит антрациту, а Україні необхідно пройти зиму. Важливо додати, що сьогодні ми прийшли до ситуації імпорту і вугілля марки Г. Частково це пояснюється тим, що ми і Центренерго перевели блоки на марку Г. Відповідно збільшений попит на це вугілля. Але і багато в чому це пояснюється падінням видобутку на державних шахтах. Це наслідок тієї політики ціноутворення на вугілля, яка була в останні роки", – сказав гендиректор ДТЕК.

За останні 8 років ДТЕК, за його даними, інвестував у видобуток вугілля 2,5 млрд доларів. У 2017 році інвестиції складуть 4 млрд грн.

"Сьогодні у нас не така критична ситуація з вугіллям марки Г тільки тому, що більше 2,5 мільярдів доларів ми інвестували протягом 8 років в наш вугільний бізнес. Павлоградвугілля виробляє 20 мільйонів тонн вугілля на рік. Це левова частка в Україні. 12 років тому він добував 10 мільйонів. І за ці роки ми збільшили обсяг видобутку в 2 рази. Будь-який фахівець у вугільній галузі підтвердить – це величезні інвестиції", – сказав топ-менеджер.

В 2016 році підприємства "ДТЕК Павлоградвугілля" і "ДТЕК Добропіллявугілля", які продовжують вести видобуток вугілля марки "Г" у складі ДТЕК, сумарно видобули 21 млн тонн вугілля.