ua en ru

ДТЕК має право вимагати відшкодування, якщо інвестувала в модернізацію мереж, - експерт

ДТЕК має право вимагати відшкодування, якщо інвестувала в модернізацію мереж, - експерт Фото: Олександр Паращій (para-(facebook.com-cfaukrainerc)

Теплові мережі належать місту і завжди належали

Якщо керуючи тепловим блоком "Київенерго" компанія ДТЕК інвестувала кошти в модернізацію мереж, то при розірванні договору, згідно з українським законодавством, компанія має право вимагати відшкодування. Про це заявив керівник відділу досліджень Concorde Capital Олександр Паращій, коментуючи ситуацію з розірванням договору оренди Київенерго, передає "Уніан".

"Теплові мережі належать місту і завжди належали. За нашими законами, якщо ти істотно поліпшив орендоване майно, ти маєш право вимагати компенсацію. За ті 10 чи 15 років, поки вони (ДТЕК, - ред.) управляли мережами, вони дійсно інвестували. У тому числі залучені кошти. Напевно, вони в праві вимагати компенсацію. Питання: що, скільки", - сказав він.

За словами Паращія, існуючий тариф не дозволяє інвестувати кошти у модернізацію та розвиток мереж, тому актив на сьогодні малоцікавий інвестору. Адже компанія заробляє саме на тарифах.

"Відповідно, щоб зробити його привабливим для кого-небудь, чи це буде ДТЕК, чи комунальне підприємство, чи якийсь новий, третій інвестор, потрібно вирішити питання покриття тарифом повної собівартості. Без цього про якесь залучення приватного оператора, напевно, немає сенсу говорити", - зазначив він.

Як відомо, 26 квітня завершується договір оренди теплового комплексу Київенерго.

Столична влада неодноразово заявляла, що планує залучити до управління тепловим блоком Києва закордонного інвестора. На думку ряду експертів, можливі судові позови з колишнім орендарем тепломереж, що вимагає компенсації своїх інвестицій, може відлякати потенційних інвесторів.