ua en ru

ДТЕК Ахметова заробляє на споживачах завдяки високому тарифу для ТЕС

ДТЕК Ахметова заробляє на споживачах завдяки високому тарифу для ТЕС Фото: Рінат Ахметов (fdu.org.ua)

ДТЕК продовжує заробляє на українських споживачах необґрунтований економікою прибуток

Енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова заробляє на українських споживачах завдяки високому тарифу для ТЕС і різниці з ринковою ціною. Про це пише РБК-Україна у своєму матеріалі "Поза всякою конкуренцією: як Міненерго допомагає компанії ДТЕК Ахметова заробити на українцях".

Наголошується, що на європейському ринку ДТЕК не може диктувати свої умови, тому компанія продає електроенергію в Угорщину в середньому на 10-15 євро/МВт*год дешевше, ніж купує за оптовою ціною в "Енергоринку". Але саме завдяки високому тарифу для ТЕС і різниці за ринковою ціною, ДТЕК заробляє на українських споживачах необґрунтований економікою прибуток, що перевищує на сьогодні 30 млрд гривень, йдеться в матеріалі.

При цьому варто підкреслити, що конкурувати на українському ринку з домінуючою часткою ДТЕК нікому. Дозвіл на імпорт дешевої європейської електроенергії не дає ні Міненерговугілля, ні галузевий регулятор.

Таким чином можна зробити висновок, що фактично українці субсидують експорт для компанії ДТЕК.

Як повідомляло РБК-Україна, однією з можливостей для компанії ДТЕК Ріната Ахметова заробити мільярди стало використання формули "Роттердам+". Формула "Роттердам+" означає, що протягом 2,5 років у тариф на електроенергію вартість вугілля українського видобутку закладається з урахуванням неіснуючої доставки його з порту Роттердам.

В імпорті енергетичного вугілля антрацитових марок левову частку зараз займає Росія – практично 75% від обсягу всього ввезеного палива (щомісячні поставки на 400-500 тис. тонн переважно для підприємств ДТЕК). З Нідерландів вугілля не імпортується.

При цьому, що прив'язка до імпортного паритету абсолютно не обгрунтована, адже Україна видобуває в рази більше вугілля, ніж закуповується на зовнішньому ринку. За вісім місяців цього року видобуток українського вугілля газової групи склала близько 18 млн тонн – понад 80% видобуто на шахтах ДТЕК.

У результаті, за останні роки, тариф для населення підвищувався 5 разів, і вартість електроенергії для споживачів зросла майже на 300%.

Крім того, РБК-Україна стало відомо, що міністр енергетики Ігор Насалик подав на розгляд Кабінету міністрів документ, прийняття якого дозволить енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова зміцнити своє монопольне положення на ринку теплової генерації і заробити надприбутки у розмірі понад 4 млрд гривень в рік.

Зокрема, Міненерго під керівництвом Насалика планує, відмовившись від імпорту палива, і, незважаючи на цінову конкуренцію, завантажити генеруючі потужності ТЕС і ТЕЦ українським вугіллям газової групи.