ua en ru

На добудову "Укриття" на ЧАЕС залишилося зібрати 75 млн євро

На добудову "Укриття" на ЧАЕС залишилося зібрати 75 млн євро Фото: глава Мінекології Ігор Шевченко

Для збору решти коштів є півтора року

На добудову об'єкту "Укриття" на Чорнобильській атомній електростанції залишилося зібрати 75 млн євро. Про це сьогодні під час брифінгу за результатами переговорів з фінансування об'єкту "Укриття" на ЧАЕС по завершенню робочої поїздки до Лондона повідомив міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Потрібно було зібрати 615 млн євро, зібрали разом 540 млн якраз на цій конференції, залишилося зібрати 75 млн євро, але у нас ще є півтора року для цього і процес збору цих коштів триває: продовжуються переговори з деякими країнами, які ще не дали чіткої відповіді, скільки вони готові будуть внести ", - розповів Шевченко.

За його словами, зібраних коштів буде достатньо для будівництва конфайнмента протягом року.

Також Шевченко зазначив, що міністерство в найближчі місяці очікує відповіді за кількістю коштів, які готові внести до Чорнобильського фонду, зокрема, Китай і Арабські Емірати. Крім цього, глава Мінекології зазначив, що під час конференції представники Європейського банку запевнили українську сторону, що необхідна сума буде зібрана.

Шевченко додав, що всі зібрані кошти на добудову "Укриття" над четвертим енергоблоком ЧАЕС не будуть обкладатися податками.

Він нагадав, що завершення повного циклу будівництва конфайнмента планується в листопаді 2017 року.

Раніше повідомлялося, що монтаж металоконструкції конфайнмента на ЧАЕС буде завершено до 2016 р.

Нагадаємо, наприкінці квітня повідомлялося, що для завершення будівництва конфайнмента на ЧАЕС необхідно 500 млн євро.

При цьому Росія має намір виділити 10 млн євро на саркофаг для ЧАЕС.

Міжнародний чорнобильський фонд "Укриття" (ЧФУ) утворений в 1997 р з ініціативи країн "великої сімки" з метою реалізації проекту з будівництва нового безпечного укриття над саркофагом, який зведений над зруйнованим енергоблоком №4 Чорнобильської атомної станції. Фондом керує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Банк звітує перед країнами-донорами про витрачання коштів Фонду на засіданнях Асамблеї донорів ЧФУ.