ua en ru

Без додаткових сил НАТО РФ може захопити Ригу і Таллінн за 60 годин, - Пентагон

Без додаткових сил НАТО РФ може захопити Ригу і Таллінн за 60 годин, - Пентагон Фото: заступник помічника міністра оборони США заявив, що у Росії є перевага у разі агресії в Прибалтиці

Але через рік, у 2017, це зробити буде вже складніше

Російським військам знадобитися максимум 60 годин, щоб дістатися до столиці Естонії або Латвії. Про це заявив заступник помічника міністра оборони Сполучених Штатів Америки Майкл Карпентер, підтвердивши дані лютневої доповіді дослідницького центру RAND, передає The Weekly Standard.

"Я не знаю, наскільки ми просунулися з часів оприлюднення доповіді, але я впевнений, що до кінця 2017 року, коли у нас буде додаткова бригадна тактична група сил на східному фланзі Альянсу, ми зможемо запобігти цьому", - зазначив Карпентер.


За підсумками лютневого доповіді, на той час позиції сил НАТО не могли успішно захистити території своїх найбільш "відкритих" країн-членів, тому було прийнято рішення про розгортання близько семи бригад у Прибалтиці.

Карпентер заявив, що Альянс працює над підвищенням своєї оборонної структури в Східній Європі, але Росія володіє географічною перевагою.

"У Росії є очевидна перевага по часу і відстані, якщо вона раптом вирішить стати агресором в Прибалтиці", - зазначив заступник помічника глави Міноборони США.

"Ми робимо інвестиції для приготування сил з великою кількістю бойової техніки, у першу чергу, щоб зуміти краще стримати російську агресію", - підкреслив Карпентер.

Польща і ряд інших країн-членів НАТО відкрили у понеділок масштабні 10-ти денні навчання, наймасштабніші з часів холодної війни.

Одночасно, Росія нарощує свої збройні сили біля України, і виступає проти будь-якого розширення присутності НАТО на своїх кордонах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Пентагон хоче залучити Росію до загальної системи безпеки.