ua en ru

Додатковий захист депозитів сприятиме формуванню довгострокового фінансового ресурсу, - УКБС

Додатковий захист депозитів сприятиме формуванню довгострокового фінансового ресурсу, вважають в асоціації «Український кредитно-банкiвський союз».

В УКБС зазначили, що підтримують впровадження механізму додаткового страхування довгострокових депозитів фізосіб, що перевищують граничні виплати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). При цьому в УКБС вважають, що для створення ефективного страхового захисту депозитів необхідно врахувати особливості поточного розвитку національного ринку фінансових послуг.

Зокрема, УКБС наголошує, що фінансові можливості страхових компаній в Україні щодо здійснення даного виду страхування є обмеженими. Це обумовлено як недостатнім рівнем розвитку національного страхового ринку, так і негативним впливом на фінансовий ринок України світової економічної кризи. В таких умовах страхові компанії відчувають брак коштів на страхові виплати навіть за діючими програмами страхування. Тому, у разі виникнення ускладнень у банків зі значними обсягами депозитів, страховики будуть не спроможні виконати зобов'язання перед страхувальниками, що може призвести до погіршення стану страхового ринку України.

У зв‘язку з цим в УКБС вважають, що з метою уникнення подібних ситуацій доцільно запроваджувати зазначений вид додаткового страхування депозитів на добровільній основі через акредитовані банками страхові компанії.

Крім цього, для підвищення надійності банківських вкладів та загальної довіри вкладників до банківської системи при впровадженні додаткового страхування депозитів доцільно здійснити цілу низку заходів, серед яких - поступове збільшення обсягів гарантованої ФГВФО суми вкладу, поширення механізму страхування на довгострокові депозити юридичних осіб, впровадження ефективного механізму санації банків, які знаходяться у критичному стані та ін.

«В УКБС переконані, що лише комплексний підхід до вирішення зазначених питань щодо взаємодії банківського та страхового сегментів фінансового ринку зможуть мінімізувати існуючі ризики та стимулювати формування внутрішнього довгострокового ресурсу, - зауважила генеральний директор асоціації Галина Оліфер. - Це дозволить створити надійне підгрунтя для кредитування економіки та прискорить її посткризове відновлення».