ua en ru

У "Донецькоблгазі" заявили про загрозу техногенної катастрофи в Авдіївці

У "Донецькоблгазі" заявили про загрозу техногенної катастрофи в Авдіївці Фото: Авдіївка

У компанії заявили, що Авдіївка може знову залишитися без газу у наступному опалювальному сезоні

У наступному опалювальному сезоні Авдіївка (Донецька область) може знову опинитися на межі техногенної катастрофи. Про це повідомили у ПАТ "Донецькоблгаз".

Зокрема, в компанії повідомили, що будівництво підвідного газопроводу високого тиску від ГРС Очеретине до Авдіївки знову під питанням.

"Донецькоблгаз" так і не отримав роз'яснень від всіх інстанцій, куди зверталися у зв'язку з тим, що в тендері, який проводив Міжнародний Комітет Червоного Хреста на закупівлю труб для трубопроводу, перемогла фірма "Євротрубпласт", "дочка" російської компанії "Поліпластік", - йдеться в повідомленні.

За словами заступника голови правління з капітального будівництва ПАТ "Донецькоблгаз" Олени Лесконог, першим на порядку денному залишається питання безперебійного газопостачання Авдіївки і населених пунктів Ясинуватського району. "Газ приходить з території, непідконтрольної Україні, і в будь-який момент ситуація може серйозно ускладнитися", - повідомила вона.

В "Донецькоблгазі" відзначають, що проблема не тільки в походженні труби, але і в тому, що у компанії, яка повинна буде прокласти трубопровід "буквально під вогнем з боку територій, підконтрольних бандформуванням ДНР, немає ніякої впевненості в належній якості російських труб".

Раніше в ЗМІ вже повідомлялося, що труби не мають сертифікатів відповідності технічним умовам проекту будівництва.

За інформацією "Донецькоблгазу", "Євротрубпласт" нібито повинен був поставити на об'єкт труби, виробництва Рубіжанського трубного заводу, що належить їй в Україні, однак Олена Лесконог стверджує, що це підприємство не працює з початку бойових дій.

"Про пропозицію поставити на об'єкт трубу, вироблену в Російській Федерації, ми вперше дізналися 13 жовтня на спільній нараді в головному офісі Міжнародного комітету Червоного Хреста в Києві. На зустрічі були присутні фахівці МКЧХ, ПАТ "Донецькоблгаз", Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та представники ТД "Євротрубпласт", як постачальника труб для будівництва. Українські виробники поліетиленових труб на зустріч запрошені не були", - заявила Лесконог.

За її словами, директор ТД "Євротрубпласт" в присутності представників МКЧХ повідомив, що вони не можуть в Україні провести необхідну для будівництва трубу і тому на об'єкт буде придбана і поставлена труба Климовського трубного заводу (Російська Федерація), а на головного інженера проекту намагалися чинити тиск, переконуючи прийняти трубу без "сертифікатів відповідності".

Наголошується, що "Донецькоблгаз" відразу після зустрічі відправив звернення в Генеральну прокуратуру України, Службу безпеки і Національне антикорупційне бюро України, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, НКРЕКП, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. При цьому відповідей в компанії не отримали.

Нагадаємо, протягом опалювального сезону 2016-2017 Авдіївка кілька разів опинялася на межі техногенної катастрофи, тому що газопостачання міста здійснюється з боку територій, підконтрольних бойовикам самопроголошеної ДНР і перекривалося терористами.