ua en ru

На Донбасі сьогодні розпочинається операція Об'єднаних сил

На Донбасі сьогодні розпочинається операція Об'єднаних сил Фото: ілюстративне фото (mil.gov.ua)

Операція Об'єднаних сил приходить на зміну формату антитерористичної операції

Сьогодні, 30 квітня 2018 року, на Донбасі розпочинається операція Об'єднаних сил, яка прийшла на зміну формату антитерористичної операції (АТО). Про переформатування операції раніше оголошував президент України Петро Порошенко, а її особливості прописані в законі про реінтеграцію Донбасу.

Керівництво операцією Об'єднаних сил у Донецькій і Луганській областях покладається на командувача Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України Сергія Наєва, який був призначений на цю посаду 14 березня. Раніше АТО на Донбасі керувала Служба безпеки України.

"У ЗСУ з'являються додаткові повноваження щодо реагування на агресію, а частини і підрозділи Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Національної поліції та інші силові органи переходять у підпорядкування Збройним силам України", - заявляв Порошенко в інтерв'ю українським ЗМІ.

У той же час, за словами командувача ОС Наєва, перехід від АТО до ООС передбачає початок військової операції.

"Бойовики так званих "ДНР" і "ЛНР" перейшли під контроль офіцерів Збройних сил РФ...Протистояти їм у форматі АТО складно. Таким чином, операція Об'єднаних сил має зовсім іншу мету і передбачає виконання інших бойових завдань", - підкреслив Наєв.

Відзначимо, в межах Донецької та Луганської областей почнуть діяти зони безпеки, що передбачає можливість створення районів обмеженого доступу або повністю закритих для цивільних. Всього на Донбасі буде три види допуску:

  • "Зелений" - перебування і переміщення цивільних не обмежене, крім районів обмеженого доступу;
  • "Жовтий" - дозволить вимагати у цивільних документи, проводити обшуки, речей та автомобілів. Це режим на в'їзді до зони з обмеженим доступом, а потрапити в "жовту зону" можна при проживанні тут родичів, наявності нерухомості;
  • "Червоний" - перебування цивільних тільки за спецперепустками.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пресс-центр штабу АТО на Донбасі припиняє свою роботу.